Egészségügy: Vasban a dolgozók nagy része aláírta az új szerződést

Március 1-jéig írhatták alá megváltozott munkaszerződésüket a Markusovszky-kórház, a MÁV-Rendelőintézet, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete (GESZ) és a sárvári Szent László Kórház egészségügyi dolgozói is. Mindegyik intézménynél érdeklődtünk.

Vas Népe

A százból 97-en aláírták új munkaszerződésüket a MÁV-Rendelőintézetben

Fotó: Unger Tamás

2021. március 1-jétől egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakult át az egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott közalkalmazottak közalkalmazotti jogviszonya. Az intézményvezetőknél arra kérdeztünk rá, hány dolgozójukat érintette a változás, a március 1-jei határidőig hányan írták alá egészségügyi szolgálati munkaszerződésüket. Távozott-e bárki az intézményekből, miután nem írta alá a szerződést, és létrejött-e emiatt esetleg létszámhiány?

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Szombathelyi Egészségügyi Központjában százan tartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá. Az egészségügyi szakdolgozókból mindössze hárman – két orvos kollégájuk és egy szakdolgozó – nem írták alá új munkaszerződésüket, mondta el kérdésünkre dr. Kovács Lajos, a rendelőintézet vezetője. Hozzátette: mindhármuk esetében számítottak a döntésre, ennek megfelelően a pótlásukról is gondoskodtak.

A százból 97-en aláírták új munkaszerződésüket a MÁV-Rendelőintézetben
Fotó: Unger Tamás

Szombathely önkormányzata a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ által működteti az egészségügyi alapellátást, különböző egészségügyi feladatot ellátók – mint például védőnők, betegirányítók – esetében munkáltatóként. Az intézmény munkavállalói közül mind a hetven egészségügyi dolgozó és mind a 15 egészségügyben dolgozó aláírta határidőre az új szerződést, erre tekintettel március 1-jétől nem maradt egyetlen pozíció sem betöltetlen – tájékoztatott Vigné Horváth Ilona igazgató.

A sárvári Szent László Kórháznál hasonló a helyzet: egészségügyi szakdolgozóik szinte mindegyike aláírta a márciustól életbe lépő új jogállási törvény szerinti szerződését munkaadójával.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját, prof. dr. Nagy Lajost is megkerestük, ő holnapra ígért részletes tájékoztatást az ügyben. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök azonban tegnap sajtóérdeklődésre – Válaszok első kézből szombathelyieknek című bejelentkezésében – beszélt a szombathelyi kórház számairól is: 83-an nem írták alá új munkaszerződésüket, ez a dolgozók négy százalékát jelenti. A 83 dolgozóból 14-en orvosok.

Mint ismert, az Ország­gyűlés az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt tavaly októberben szavazta meg. Ezzel megvalósulhatott az egészségügyi szektor nagyarányú bér­emelése.

A törvény értelmében állami, önkormányzati egészségügyi intézményekben csak egészségügyi szolgálati jogviszonnyal lehet dolgozni. Engedélyhez kötik a másodállás vállalását. Tilos az állami infrastruktúra magáncélú használata, valamint a hálapénzt adni és elfogadni. Ahogy az is, hogy veszélyhelyzet idején felmondjon az egészségügyi dolgozó.

A rendelet a dolgozók vezénylését is részletesen szabályozza. Országosan március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig négyezren döntöttek, ami az egészségügyi dolgozók 3,7 százaléka. Párhuzamosan pedig csaknem hétszáz új belépő is érkezett a rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában