Ausztria 430 millió eurós támogatási csomagról döntött

A koronavírus-járvány okozta válság leküzdésének érdekében 430 millió eurós pénzügyi támogatási csomagot jelentett be Ausztriában Werner Kogler alkancellár szerdán, a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón, melyen Gernot Blümel pénzügyminiszter és Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter is részt vett.

MTI

Bcs, 2021. februr 15. A koronavrus-jrvny miatt zrva tart br eltt egy jrkel Bcsben 2021. februr 15-n. MTI/AP/Ronald Zak

Fotós: MTI/Ronald Zak

A támogatás a járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatoknak – a turizmusnak, a vendéglátásnak, a kultúrának és a sportnak – kíván áthidaló megoldást nyújtani az újranyitásig. A most bejelentett segítség egy részét a már meglévő támogatások keretösszegeinek megemelése, másik részét pedig a most bevezetésre kerülő – mind a vállalatokat, mind a munkavállalókat segítő – újfajta támogatások teszik ki – hangsúlyozta az alkancellár.

A már meglévő, „veszteségbónusznak” nevezett támogatás keretösszege, amelyet február óta már nemcsak a bezárt vállalatok, hanem a velük indirekt módon gazdasági tevékenységet folytató és ezáltal veszteségeket elszenvedő cégek is igényelhetnek, 230 millió euróra emelkedik – magyarázta a részleteket a pénzügyminiszter.

Új elem viszont, hogy azok a vállalatok, amelyek november óta rövidített munkaidőben kénytelenek foglalkoztatni a dolgozóikat, 825 euró támogatást kapnak alkalmazottanként, hogy a járvány miatt ki nem vett, felhalmozódott szabadságokat, illetve a 13. havi fizetést, az úgynevezett „szabadságpénzt” könnyebben ki tudják fizetni a munkavállalóknak.

A másik új elem, hogy mindazok – elsősorban a vendéglátóiparban dolgozó – munkavállalók, akik bevételének egy része normál esetben borravalóból származik, egyszeri támogatásként 175 euró segítséget kapnak.

És mivel először az éttermek teraszai és kerthelyiségei nyithatnak majd ki – előreláthatólag – március 27-én, 10 millió euróval támogatják azokat a vendéglátóipari egységeket, amelyek kültéri fogadóteret, teraszt szeretnének létrehozni, illetve meglévő lehetőségeiket kívánják bővíteni.

A sportegyesületek újranyitásához 9 millió euróval kíván hozzájárulni az állam azzal, hogy átvállalja az éves tagsági díjakat, remélve, hogy ezáltal mindenki, aki korábban egyesületben sportolt, „vissza is talál” oda.

A művészet és kultúra területét 20 millió euróval támogatják az úgynevezett „újraindítási csomag” keretein belül, és ezt a támogatást elsősorban – de nem kizárólag – szabadtéri rendezvények létrejöttéhez igényelhetik a kulturális intézmények, rendezvényszervezők.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2528 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 481 919 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1605, az intenzív kezelésre szorulók 315-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8776-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 449 053.

Koronavírus Vas Megyében

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában