Vas megyében többen szedik már otthon a favipiravirt – Szakembereket kérdeztünk a gyógyszerről

A favipiravir tablettát a múlt hét elején kezdték szállítani a gyógyszertárakba.

Tersztyánszky Krisztina

Múlt hétfőn már meg is érkeztek a patikákba az első szállítmányok. Több háziorvostól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mihelyt megszületik a pozitív teszteredmény, máris ajánlatos felírni a gyógyszert, mivel a tünetek rendkívül gyorsan súlyosbodhatnak

Fotó: Unger Tamás

Dr. Németh Ákos, a gyógyszerészkamara Vas megyei elnöke arról tájékoztatott:

– Március elején kaptuk a hírt, hogy a járvány kedvezőtlen alakulása miatt az enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus-­fertőzött járóbete­gek kezelésére a favipiravir hatóanyagú gyógyszert tervezik alkalmazni. A patikák a termékhiányt megelőzendő maximum tíz dobozt tarthatnak raktáron, ha éppen nincs készleten, egy napon belül be tudják szerezni. A gyógyszert a beteg háziorvosa vagy az ambuláns Covid-orvos jogosult felírni.

Dr. Binó Györgyné, a Rókus gyógyszertár vezetője arról számolt be, hogy először csak tíz dobozt kaptak, majd később további húszat sikerült beszerezniük. A Covid19 kezelésére szolgáló szert ingyen kapják és ingyen is adják tovább, és azt csak gyógyszerész adhatja ki, asszisztens nem. A felhőbe felírt szert a beteg tajszámának megadásával egy családtagnak vagy megbízottnak ajánlatos átvennie, a fertőző beteg nem keresheti fel a gyógyszertárat.

Múlt hétfőn már meg is érkeztek a patikákba az első szállítmányok. Több háziorvostól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mihelyt megszületik a pozitív teszteredmény, máris ajánlatos felírni a gyógyszert, mivel a tünetek rendkívül gyorsan súlyosbodhatnak
Fotó: Unger Tamás

A gyógyszer kiváltásakor a beteg, illetve megbízottja kap egy tájékoztatót és egy nyilatkozatot, amelyet aláírva vissza kell juttatni a háziorvoshoz. Ezen a nyomtatványon a beteg nyilatkozik, hogy tájékoztatták a terápia körülményeiről, kockázatairól, esetleges mellékhatásairól. Férfiaknak és nőknek is vállalniuk kell, hogy a terhesség lehetőségét a gyógyszer szedése alatt és utána hét napig elkerülik.

Az általunk megkérdezett háziorvosok érthető módon még kevés tapasztalattal rendelkeznek a szer alkalmazásáról. Dr. Kéri Ilona a Szent Márton utcai rendelőben még nem írt fel a gyógyszerből, hivatalos útmutatást sem kapott, bár a betegek már érdeklődnek a lehetőség felől. A Rumi úti rendelőben dr. Rőthy-Gruber Péter az első héten négy betegnek írta fel a szert, olyanoknak, akik magas lázról, végtagfájdalomról, elesettségről és köhögésről panaszkodtak. Tapasztalata szerint a pozitív betegek már a teszteléskor megkapják a betegtájékoztatót, s aki ezt aláírva eljuttatja a rendelőbe, annak már fel is írható a gyógyszer.

A favipiravir gyógyszert a háziorvos írhatja fel, átvételénél tájékoztatót és egy nyilatkozatot is kapnak az érintettek
Fotó: Unger Tamás

Dr. Teleki György táp­lán­szent­kereszti háziorvos nagyon jó megoldásnak tartja, hogy otthon is szedhetik a betegek a Covid-gyógyszert. Ő mindazoknak felírja a tablettát, akik pozitívnak bizonyulnak, különösen, ha idősebbek negyvenévesnél, ugyanis azt tapasztalta, hogy a fertőzöttek állapota nagyon gyorsan tud romlani. Sajnos a tünetek súlyosságából nem lehet következtetni a betegség súlyosságára.

Bár még itt is nagyon kevés a tapasztalat, a kúrát elkezdők telefonos érdeklődés alapján jó közérzetről számoltak be. Teleki doktor azt is fontosnak tartotta megjegyezni: az októberben, novemberben lezajlott betegség meglátása szerint nem ad védettséget a vírus angol mutánsa ellen. Ezért azoknak is azt javasolja, hogy jelentkezzenek oltásra, akik korábban átestek már a fertőzésen.

Influenza ellen fejlesztették ki

A favipiravirt 2014-ben engedélyezték Japánban, alkalmazták influenza és ebola ellen is – olvasható a koronavirus.gov.hu weboldalon.

Kínában az orvosságot enyhe és közepes tüneteket mutató betegeknek javasolták, de egyes doktorok súlyosan állapotban lévő betegeknél is alkalmazzák. A kínai közlés alapján a gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan négy napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig. A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában