Fejlesztés

2021.04.20. 12:00

Alig végzett, máris minimérnököket képez a szombathelyi egyetem volt hallgatója

Általános iskolások számára fejlesztett ki egy mérnöki alapismereteket nyújtó, videós tananyagokból álló internetes oldalt Tóth Balázs, a szombathelyi gépészmérnökképzés volt hallgatója.

Merklin Tímea

Tóth Balázs gépeket tervez és szabadidejében szívesen tanít gyerekeket

Fotó: Szendi Péter

A fiatalember gépésztervezőként dolgozik az egyik szombathelyi autóipari beszállító cégnél, szerszámokat és gépátalakításokat tervez. Saját gépe is van már: egy kisebb tekercselőgép, ami vasmagra tekeri fel a rézhuzalt, már néhányat gyártottak is belőle.

Szabadidejében 3D-s nyomtatással foglalkozik, és belső motivációja, hogy átadhassa a tudását. Korábban programozást oktatott általános iskolásoknak, és nagyon szeretett tanítani. Eleinte egy nyári táborra gondolt, de azt a járványügyi helyzet nem tette lehetővé, ezért hozta létre a 3-8. osztályosoknak szóló oldalt.

Tóth Balázs gépeket tervez és szabadidejében szívesen tanít gyerekeket
Fotó: Szendi Péter

– Az a célom, hogy a fiatalok ismerjenek meg minél több új dolgot, és fejlesszék a képességeiket. A problémamegoldó készség, a kreativitás, a logikus gondolkodás, a kézügyesség minden szakterületen jól jön – mondta Tóth Balázs. – Az én szívemhez a mérnöki pálya áll legközelebb, örülök, ha tetszik a gyerekeknek. Megtanulhatják például hogyan kell igazi műszaki rajzot készíteni egy Lego-elemről, tervezünk mozdonyt, kisautót. A modulokhoz jól illusztrált munkafüzet is tartozik, önálló munkát igényel. Ha kérdés van, az oldalon keresztül szívesen válaszolok.

A modulok egymásra épülnek, az egyszerű ismeretektől haladnak a bonyolultabbak felé, a gyerekek bevonódnak, az előzetes tesztelés szerint a kíváncsiság hajtja őket, végül pedig a maguk tervezte tárgyakat ki is nyomtathatják Tóth Balázs segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában