Frissen Vasból

2021.04.16. 06:50

Bevásárlóközösség erősítheti a helyi gazdaságot – Szombathelyen is összehozzák a termelőt és a vásárlót

Csütörtökön tartotta első átadónapját a Vasi Zöld Kosár bevásárlóközösség. A környék termelőit és a helyi termékeket igénylő fogyasztókat összekapcsoló szerveződés elkötelezett a tudatos vásárlás, az egészséges táplálkozás és a hosszú távon fenntartható, kíméletes gazdálkodás iránt.

Gyöngyössy Péter

Termelőikosár,Prileszky Judit vásárló, VargaÁgnes szervező ,Varga Erika szervező, 20210415, ut, Szhely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Csütörtökön délelőtt sorban érkeztek a termelők a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjába. Mostantól csütörtökönként ott működik majd a HelyiLeg Civil Társaság által életre hívott bevásárlóközösség, a Vasi Zöld Kosár átadópontja. A kezdő napon 17 termelő százféle terméke közül választhattak a vásárlók. Az első alkalomra 47 vevő jelentkezett be.

A jáki Rácz-majorból feldolgozott húsárukat hozott Szalay István. Virslit, parizert, tepertőkrémet, hurkát. Megvárta míg Varga Károly kipakolja az Alsóújlakról hozott bivaly hústermékeket, fagyasztott tőkehúst szalámit.

Szalay István a Rácz-majorból hozott húsárut
Fotó: Unger Tamás

- Ez egy környezettudatos, egészségtudatos vásárlói és termelői kör, akik a közvetítők révén könnyebben egymásra találnak, és egy központi helyen át tudják venni a terméket és nem kell helyi termelői piacokra kimenni és ott időt eltölteni – mondta Varga Károly. – A termelőtől a fogyasztóhoz közvetlenül jut el a termék

Közben a bevásárlóközösséget működtető civil csapat önkéntesei folyamatosan vették át a termékeket.

Bukitsné Janzsó Ildikó, az ötletgazda tavaly nyáron ismerte meg a nyíregyházi kosárközösség tevékenységét. Megtetszett neki a tizedik éve eredményesen működő szerveződés.

- Régóta kerestem olyan lehetőséget, ahol közösségként, egymással összefogva lehet együtt dolgozni a fenntarthatóság jegyében – mondta. – Nagy segítséget kaptunk a Hegypásztor Körtől, illetve a Pannon Helyi Termék Klasztertől. Kovács István segített kialakítani a kosárközösség szervezeti jogi hátterét.

Vámos Ágota, a kosárközösség másik motorja elmondta, hogy megkapták a nyíregyházi kosárközösség webfelületét.

- A termelők fel tudják tölteni a termékkínálatukat, a vásárlók pedig, mint egy webáruházban összerakhatják a kosarukba a szükséges termékeket. Vasárnaponként nyílik meg az online piactér, kedd éjfélkor lezár a rendszer, csütörtökönként van az átadás. Délelőtt jönnek a termelők, délután a vásárlók. Minden vevőnek van egy ládája, amibe összerakjuk a megrendelt terméket. Fontos része a működésnek az önkéntes csapat, akik ezt a munkát végzik. Ez teszi lehetővé, hogy a vásárlók lényegében termelői áron jutnak hozzá a termékekhez – tette hozzá.

- Működtetünk egy termékminősítő rendszert – folytatta Ildikó. – Ez minőségi garanciát biztosít a vásárlóknak. A termelőket és a termékeket mi választjuk ki. Meglátogattuk őket, megnéztük a termelés körülményeit, megkóstoltuk a termékeket. Fontos szempont a távolság, hogy ne kelljen sokat utaztatni. Minél egészségesebb termékeket szeretnének továbbadni. Ezért a vegyszermentességre törekszünk. Értékeljük a csomagolás módját, nem akarunk sok hulladékot termelni.

Jans Leen sajtokat hozott. Szépen kimérve papírba csomagolva adta át a szervezőknek. Nyolc éve Belgiumból költözött családjával Rönökre, hogy önellátó életmódot folytassanak. A Szedervirág Ökotanyán zöldséges kertet művelnek, tyúkokat tartanak, és van öt tehenük. A termelt napi 35 liter tejből készítenek félkemény és érlelt sajtokat.

Bödő Erika Nádasdról, a gyümölcskertészetből gyümölcsleveket hozott. Elmondta, hogy nagyon meg van elégedve, sok megrendelés futott be. Nem kell itt sok időt tölteni. Bízik benne, hogy folyamatosan fog működni.

Papp-Felber Anita biokertész Balogunyomban biozöldséget és ehető virágokat termeszt 3000 négyzetméteren vegyszermentesen. Most főként mikrozöldet és medvehagymakrémet rendeltek tőle.

Délután négy és hat óra között érkeztek a vásárlók. Már karton kosarakba összekészített termékek várták őket.

Pintér-Horváth Márta Táplánszentkeresztről kovászos kenyeret, túrót, natúr joghurtot és humuszt vásárolt. – Szuper a kezdeményezés – mondta lelkesen. – A minőségi élelmiszer fogyasztása mindennek az alapja. Ha lesz, zöldséget is innen fogok vásárolni.

Prileszky Judit óvónő tejterméket, nádasdi gyümölcsleveket, Szélessy-féle mangalica szalonnát rendelt. Személyesen ismeri a szervezőket, így értesült a lehetőségről.

Patkó Rita kecske- és tehéntejet, kolbászt, virslit, sárvári kenyeret, bivalyszalámit vásárolt. A termelői piacra gyakran nem jut ideje elmenni, ezért számára jobban megfelel ez a lehetőség.

Kiemelt képünkön: Prileszky Judit, Vámos Ágota és Varga Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában