Frissen Vasból

2021.04.02. 20:30

Harasztifaluban is éltetik a nagypénteki kerepelés hagyományát

Húsvét előtt „a harangok Rómába mennek”, ezt kerepléssel pótolják sok helyen, Vas megyében is tartják a szokást.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Vaskeresztesen a másik neve raccsolás, péntek reggel 6 órakor, délben és este is bejárták a falut, szombaton reggel és délben is mennek.

Harasztifaluban jártunk, ahol csörgőzésnek is mondják a harangszó pótlását, már csütörtökön este megkezdték, pénteken hajnali ötkor, délben, délután háromkor és este nyolckor mentek végig zörögve két falun: helyben és Nagykölkeden. Szombaton folytatják, az esti körmenetig még kétszer megismétlik. Nem kis túra, egy-egy kilométer egyik település meg a másik, köztük legalább ugyanennyi a távolság, összesen hat kilométert mennek egy alkalommal, mire bejárják, három nap alatt hétszer. De szerencsére fiatalok az egyesületi tagok, jól bírják – tudtuk meg a szervező Czvitkovics Tamástól, aki azt is elmondta: a községükben régi hagyomány ez, ami egy időre megszakadt, de tíz évvel ezelőtt a Harasztifalu Szent László Egyesület újra felvette a fonalát. Nagypénteken este kerepeltek, csörgőztek: Czvitkovics Márton és fiai: Tamás és Márton, valamint Páll Szilveszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában