Katonák a Vas megyei kórházakban – Önkéntes tartalékosok is segítenek a járvány idején

Új elem a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák életében, hogy április közepétől a Vas megyeiek helyben is teljesítenek szolgálatot. Megkérdeztük őket a kórházi munkáról.

Merklin Tímea

Felvételünkön Horváth Dorisz testhőt mér.

Fotó: Szendi Péter

Jelenleg logisztikai és betegirányítási feladatokat látnak el a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok; a szerződésükben benne van egy kiegészítő rész, amiben vállalják, hogy kórházi feladatokra is behívhatók – tudtuk meg Sásdi Imre alezredestől, a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnokától. A zászlóalj korábban budapesti kórházakba is adott katonákat, április közepétől van lehetőség arra, hogy Vas megyeiek Vas megyében teljesítsenek szolgálatot.

Orbán Klaudia a szombathelyi kórházban dolgozik, az úgynevezett infóvonalon, ahol a betegek hozzátartozói érdeklődhetnek. – Az infóvonal az orvosok és ápolók munkáját segíti, akiknek a jelenlegi helyzetben nincs ideje és energiája folyamatosan telefonhívásokat fogadni. Én felveszem az adatokat, a betegekét és a hozzátartozókét, és továbbítom a különböző osztályokra, ahonnan visszahívást és tájékoztatást kaphatnak a kórházban fekvő állapotáról.

Orbán Klaudia speciális önkéntes területvédelmi tartalékosként vállalt szolgálatot
Fotó: Cseh Gábor

Az infóvonalon lehet érdeklődni a lélegeztetőgépen lévők iránt is, akik nem tudnak mobiltelefont használni – mondta Klaudia, hozzátéve: vannak hozzátartozók, akiket lelkileg is támogatni kell. – Jelzem a kórházi osztálynak, hogy valaki sürgős visszahívást kér, mert egy-két napja nincsenek információi a bent lévő, nem látogatható családtagjáról. Nagyon empatikus vagyok, átérzem az érdeklődők helyzetét, próbálok segíteni.

Horváth Dorisz a körmendi és a szombathelyi kórházban is dolgozik. – Oltóponton névsor és időpontok alapján irányítom a betegeket, testhőt mérek, sokszor segítek az időseknek a nyilatkozat kitöltésekor, vigyáznom kell, ne legyen sehol tömörülés, az emberek tartsák be a szükséges távolságot, legyen a maszk az orrukra húzva. Ez megkönnyíti az egészségügyi dolgozók és a kormányhivatal munkatársainak munkáját – fogalmazott Dorisz.

Hozzátette: nem kell sokat rendezkedni, mert az emberek nagyon fegyelmezettek, ismerik és betartják a szabályokat. – Az oltások után be kell tartani a pihenőidőt. Abban is segítek, hogy az egészségügyi személyzettel együtt figyelünk az oltottakra. Ha valaki szédül, segítek lefektetni. Amikor sok embert hívnak be egyszerre, a portára is ki szoktunk menni a betegeket irányítani, kinek melyik oltópontra kell menni. Van olyan nap, hogy három-négy oltópont is működik. Április 26-án, hétfőn volt az első olyan nap, amikor nem behívás, hanem online időpontfoglalások alapján jöttek az emberek oltásra, tesztüzemmódban voltunk, jól ment.

Felvételünkön Horváth Dorisz testhőt mér.
Fotó: Szendi Péter

– A koronavírus-járvány azt is megmutatta, hogy speciális önkéntes területvédelmi tartalékosként a Magyar Honvédség képzési rendszere révén hamar újra a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak, akik elvesztették a munkájukat. A zászlóaljnál újonnan tanultakat a jelenlegi járványhelyzetben az egészségügyben alkalmazhatják – nyilatkozta Babos Sándor őrnagy, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 17. Hadkiegészítési és Toborzó Iroda vezetője.

– A honvédségnél olyan új készségeket, képességeket sajátíthatnak el, amelyek a polgári életben is alkalmazhatók. Vas megyében eddig három speciális önkéntes területvédelmi tartalékos képzést indítottunk, kellő számú jelentkező esetén június 1-jén el tud indulni a negyedik csoport. Megkerestük ezzel a Vas Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztályait is a járásoknál. Számítunk azokra is, akik Ausztriában dolgoztak, és elvesztették a munkájukat; a honvédségnél találhatnak új egzisztenciát, vagy áthidalhatják azt az időszakot, amíg nem tudnak visszatérni a saját munkájukhoz.

Az őrnagy azt az érdekesnek számító információt is megosztotta, hogy a legutóbbi csoportból senki nem szerelt le, csak jogviszonyt váltott a honvédségen belül, ami azt jelenti, hogy mindenki megtalálta a helyét rendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában