Frissen Vasból

2021.04.21. 12:00

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti balesetekben hozott döntést a Szombathelyi Járásbíróság

Két ügyet tárgyaltak.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

A Szombathelyi Járásbíróság tárgyalást tartott és ítéletében bűnösnek mondta ki a büntetlen előéletű vádlottat közúti baleset okozásának vétségében, ezért őt 1 év 2 hónap időtartamú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte – közölte a Szombathelyi Törvényszék.

A tényállás szerint a vádlott 2019 októberében személygépkocsijával Szombathelyen a Bolyai utcán a Szűrcsapó utca felől a Bartók Béla körút irányába közlekedett úgy, hogy a gépkocsi szélvédőjéről a párát nem távolította el, így a kilátásban akadályozott volt. A Bolyai utca és a Bartók Béla körút kereszteződéséhez érve megállt, majd úgy kanyarodott ki jobbra a Bartók Béla körút 3,6 méter széles jobb oldali forgalmi sávjába a Rohonci út irányába, hogy nem biztosított elsőbbséget a Bolyai utca és a Bartók Béla körút kereszteződését követően az utat keresztező kijelölt gyalogos-átkelőhelyen neki bal kéz felől áthaladó sértett gyalogosnak, akit gépkocsijának elejével elütött. A sértett ekkor már 8 métert megtett a gyalogosátkelőhelyen, és az ütközés következtében az úttestre esett. A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sérülést szenvedett el, és nála maradandó fogyatékosság és súlyos egészségromlása került megállapításra.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Szombathelyi Járásbíróság büntetővégzésében szintén közúti baleset okozásának vétsége miatt 200.000 forint pénzbüntetést szabott ki azzal a büntetlen előéletű vezetővel szemben, aki 2019 októberében Szombathelyen közlekedve úgy kezdte meg személygépkocsijával a balra kanyarodást a Stromfeld Aurél utcáról és a 11-es Huszár útra, hogy nem biztosított elsőbbséget az Arad utcáról a 11-es Huszár út úttestére kihajtó, vele szemben egyenesen tovább haladni szándékozó, segédmotoros kerékpáron közlekedő sértettnek.

A személygépkocsi elejének bal oldala – a terelővonaltól 1,5 méter távolságra – nekiütközött a sértett járműve bal oldalának, minek következtében a sértett a személygépkocsi motorháztetejére, majd pedig onnan az úttestre esett. A baleset következtében a sértett hámhorzsolásokat, hámsérüléseket, a jobb külső szemzug repesztett bőr és lágyrész sérülését, valamint nyolc napon túl gyógyuló – 4 hét tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérülést szenvedett el, valamint maradandó fogyatékossága is keletkezett. A pénzbüntetést meg nem fizetése esetén fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A Szombathelyi Járásbíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével döntött, a büntetővégzés jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában