Frissen Vasból

2021.04.24. 07:00

Szerkesztőségi körkérdés: ki mit tapasztalt az oltás után?

Kezdődő influenza, amiből végül nem lett semmi – a legtöbben így érezték magukat az oltást követő napon a szerkesztőségünk tagjai közül. Valamennyien egyetértettek abban is: néhány órányi rossz közérzet még mindig jobb, mint maga a koronavírus.

VN

Illusztráció: MW-archív Dr. Vigh Edit háziorvos rendelőjében Pfizer vakcinával oltja betegeit. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Horváthné Mágori Nórát oltják.

Fotó: Frank Yvette

Cseh-Egyed Bernadett kilenc nappal ezelőtt, a délelőtti órákban kapta meg az orosz vakcinát. Azt mondja, estefelé kezdte érezni a mellékhatásokat. – Egyik pillanatról a másikra kirázott a hideg, felment a lázam, ami másnap délig kitartott. Gyenge voltam és fájtak a végtagjaim, majd estére mintha mi se történt volna, visszatért az erőm. Közben csak arra gondoltam: legalább dolgozik az oltóanyag. Ennyit mindenképp megér a biztonságunk – fogalmazott.

Szputnyik V vakcinával oltották be Tömböly Ágnest is, aki másfél napig tartó hőemelkedést, fáradékonyságot és izomfájdalmat tapasztalt. Azt mondta: amilyen hirtelen kezdődtek, olyan váratlanul el is múltak a tünetek.

– Olyan volt, mint egy kezdődő influenza, fájtak a végtagjaim, de végül nem teljesedett ki, nem lett lázam sem – mesélte Gyöngyössy Péter, aki azután kapta meg az orosz vakcinát, hogy korábban átesett a fertőzésen.

Ezt az oltóanyagot kapta Varga Nóra is. Elárulta: nagyon gyengének érezte magát az oltást követő napon, elsősorban izomfájdalmat és hányingert tapasztalt. Van olyan kolléganőnk is, aki több mint két hete megkapta az orosz oltást. A déli órákban oltották be, este arra lett figyelmes, hogy ég a bőre, rázza a hideg, nagyon fáj a feje. Egy hánykolódós-forgolódós éjszaka után vett be lázcsillapítót, az sokat segített, utána már csak az oltás helyét érezte néhány napig.

Merklin Tímea nemrégiben kapott Pfizer-vakcinát, semmiféle utóhatást nem tapasztalt. – Nagyon örültem neki, várom, hogy 35 nap múlva beadják a második adagot – tette hozzá. Nem tapasztalt mellékhatást az a kolléganőnk sem, aki férjével együtt már megkapta a kínai Sinopharm vakcina mindkét dózisát.

Az egyik online szerkesztőnk AstraZeneca oltást kapott, 12 óra elteltével kezdte érezni a mellékhatásokat bőrpír, láz és fejfájás formájában. – A háziorvosom ezekre előre figyelmeztetett, ahogy elmondta azt is: igyak nagyon sokat. Bár nekem három nap kellett, hogy teljesen elmúljanak a tünetek, nagyon örülök, hogy már beoltottak. Június végén kapom a második adagot, nagyon várom már – fogalmazott.

Szintén a brit–svéd gyártású vakcinával oltották be Lőrincz-Farkas Eszter főszerkesztőt is, egy hétvégi nap dél­előttjén. – Épp akkor sok ijesztő hír terjedt a világhálón, hogy vérrögképződést okozhat. Kikértem a háziorvosom véleményét, aki megnyugtatott, hogy biztonságos a vakcina. Nem bántam meg, hogy beadattam. Estére gyenge lettem és fájtak a végtagjaim, majd másnap délután ahogy jöttek, meg is szűntek a tünetek. Az oltás helyét még néhány napig éreztem. Szerintem bármelyik mellékhatás jobb, mint maga a koronavírus – mondta.

Kiemelt képünkön: Sokan az esetleges mellékhatások miatt ódzkodnak beadatni a vakcinát, a saját példáinkkal bizonyítjuk: nincs mitől tartani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában