Frissen Vasból

2021.04.21. 07:00

Még a pallósort is rendbe hozták társadalmi munkában a Rókalyuk-forrásnál

A Vadása-tó az Őrség egyik meghatározó pontja. Szálláshelyek, vendéglátó egységek sora épült a vízfelület vonzerejére. Sok ember számára jelent ez megélhetést. A vendéglátók remélik, hogy ha részlegesen is, de hamarosan kinyithatnak.

Gyöngyössy Péter

Fotó: VN/Tóth Jenő

Pár éve sokan aggódva figyelték a híradásokat a Vadása-tó romló vízminőségéről, a strand bezárásához vezető algásodásról, majd pedig a völgyzárógátat is megrongáló felhőszakadásról. Szerencsére a helyiek nem hagyták veszni a térség idegenforgalmában meghatározó szerepet játszó tavat.

Miközben önfeledten úszkálunk a tó hideg vizében, talán nem is gondolnánk, hogy mennyi odafigyelés és mennyi munka kell ahhoz, hogy ez a kis tó akár több ezer ember igényét kielégítse. Legyen strand, jó minőségű vízzel, napozásra alkalmas nyírott gyeppel, kis nádassal, a parton erdővel, és a hancúrozó gyerekek mellett a molnárkák is megférjenek. Lehessen horgászni, a tóparton sétálni, lángost enni és sörözni, és akár egy egész nyaralást ide tervezni.

Rövid kényszerszünet után tavaly már teljes fényében működött a Vadása. Megújult a tó. Újjáépült a gát, kikotorták az iszapot, és még a tóhoz vezető híresen kátyús út egy része is megújult. Kránitz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere elmondta, hogy a víz minőségével már nem volt probléma, tavaly rengetegen látogattak az Őrségbe, a Vadása környéke is szinte megtelt.

– A tó körül és a faluban mintegy ötszáz szálláshely van: kemping, motel, panzió, apartmanok. A faluban is egyre többen alakítanak ki szálláshelyet. A tónál kilenc vendéglátóhely szolgálja ki a látogatókat – tudtuk meg Kránitz Ferenctől.

– A nyáron voltak napok, amikor mintegy kétezer ember volt a tó környékén. Az eddigi foglalások alapján valószínűsíteni lehet, hogy az idén is telt ház lesz. A strandot – mindenki megelégedésére – egy vállalkozó működteti. A vendéglátóhelyek május 1-jén szoktak nyitni. Remélik, hogy ha részlegesen is, de hamarosan működhetnek. Az idén szeretnénk a bekötőút hátralévő részét felújítani, legalább a parkolóig, de ha lehet, a faluig. Sikerült újra teljes hosszon járhatóvá tenni a tavat megkerülő ösvényt. A tófaroknál a Rókalyuk-forráshoz vezető szétrohadt pallósort nemrég társadalmi munkában építettük újjá. Az önkormányzat megvásárolta a szükséges akác faanyagot. Szeretnénk a hagyományos rendezvényeinket megtartani, a fogathajtó versenyt és a ládaderbit. Augusztus első hétvégéjére egy fesztivált tervezünk, de ez még bizonytalan – tette hozzá.

Kiemelt képünkön: Társadalmi munkában hozták létre a Rókalyuk-forráshoz vezető pallósort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában