Frissen Vasból

2021.04.19. 20:38

Újranyitottak a Vas megyei óvodák, iskolába járnak az alsósok – Így tért vissza az élet

Hétfőn ismét kinyitottak az óvodák, és újra iskolába járnak az alsós diákok.

Vas Népe

Az iskolák is nyithattak, Celldömölkön is jártunk hétfőn

Fotó: Szendi Péter

A répcelaki ovisok kétharmada tért vissza hétfőn az intézménybe. Fülöp Ildikó óvodavezető elmondta, a 120 fős óvodába 80 gyereket vittek vissza a szülők, az ügyeleti időszak alatt is átlagosan 15-18 gyermekre vigyáztak. A szülők bíznak az óvoda dolgozóiban, emellett sokan munka mellett nem is tudnák máshogy megoldani a gyerekek felügyeletét. Az Őriszentpéteri Katica Óvodában az elmúlt időszakban tíz gyerek felügyeletét látták el. 49 kisgyermeke közül 13-an nem mentek tegnap, őket áprilisban otthon tartják a szülők. Palotai Ágnes óvodavezető kilenc kolléganője közül ketten egészségi ok miatt vannak távol, így heten látják el a feladatokat.

Szombathelyen tegnap 2446 óvodásból 1456 gyermeket vittek a szülők az intézményekbe, a 990 hiányzóból 36 gyermek betegség miatt, a többiek igazoltan vannak távol.

Majdnem megtelt Csodaország: a büki óvodába 116 gyerek jár, közülük 86-an mentek tegnap oviba és vannak, akik csak az első két napot hagyják ki – mondta el Tóth Viktória Mária intézményvezető. Huszonkét gyermek szülei jelezték, hogy májusig biztosan nem viszik óvodába a kicsit. A körmendi Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsődében hétfőn a gyerekek kétharmada jelent meg, tudtuk meg Kőházyné Fashing Anikó intézményvezetőtől, aki azt is elmondta, pénteken még többen kértek ellátást, de hétvégén visszaléptek páran. Nyitás előtt mindent fertőtlenítettek.

Papp Levente és Sulyok Tamás öröme az őriszentpéteri óvodában

A 125 férőhelyes, ebben a nevelési évben 122 gyermeket ellátó jánosházi óvodában 85 ovis kezdett tegnap, vagyis a létszám több mint kétharmada – tudtuk meg Kiss András polgármestertől. Százharmincból 74-en kezdtek a vépi Vadvirág óvodában, de a létszám napról napra, hétről hétre növekedni fog a szülői jelzések szerint. A kollektíva egészséges, nincs beteg. A kőszegi óvodák összlétszámából 383 gyermekből alig tíz százalék hiányzott hétfőn (30 gyerek).

A Csepregi Óvoda és Bölcsődében mától hat ovis csoport működik – mindegyik saját óvónővel – száznegyven gyermekből százzal. A bölcsőde telt házzal megy: teljes a tizenkét fős csoport – tájékoztatott Horváth Béláné intézményvezető.

A Vármelléki Óvoda négy sárvári és sitkei telephelyén a 418 óvodás közül 305-en voltak hétfőn az újranyitott intézményben. A Csicsergő Óvoda 149 beiratkozottja közül 24 kisgyermek szülője kérte az intézményvezetőtől távolmaradás igazolását.

A vasvári Ficánkoló Óvoda és Mocorgó Bölcsődéből a Barabás Istvánné intézményvezetőtől kapott adatok szerint 99-ből 59 gyermek ment hétfőn óvodába. A Szentgotthárd és Kistérsége Egyesített Óvodák és Bölcsőde intézményei közül a szentgotthárdi Játékvár Óvodába hétfőn 155 kisgyermeket vittek, ez a teljes létszám 62 százaléka. A magyarlaki tagóvoda 64, a csörötneki 47 százalékos kihasználtsággal kezdte a hetet. A Tótágas Bölcsődébe a kicsik 80 százalékát vitték hétfőn.

Ahogy eddig, úgy ezután is csak tünetmentes, egészséges kisgyermekek, tanulók és dolgozók vehetnek részt az óvodai nevelésben és az iskolai oktatásban. A Boldog Brenner János-iskola igazgatója, Englert Zsolt arról számolt be: a szülők 75 százaléka vitte a gyermekét (304 alsó tagozatosból 227). A többiek vagy az otthonmaradás mellett döntöttek: szülői igazolással van lehetőség az otthon tanulásra, vagy betegség miatt vannak távol, orvosi igazolással. Az osztályfőnökök előzetesen kértek visszajelzést a gyerekekről, ami az étkezés szempontjából is fontos volt.

A celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola 140 alsós tanulója közül 15 teljesíti otthon a tanulmányi munkát. A szülők többsége ezt azzal indokolta, hogy a családban, velük egy háztartásban veszélyeztetett korú vagy krónikus beteg él. Czupor Attila igazgató elmondta, több tanórára online bekapcsolódási lehetőséget biztosítanak. Pozitív a pedagógusok hozzáállása és jó visszajelzéseket kaptak a szülőktől a digitális munkarend alatti erőfeszítéseikkel kapcsolatban. Mesterházy Attila az első és a harmadik osztályos gyermekét várta tegnap délután az iskola előtt. Mint mondta, egyértelmű volt, hogy mennek. Mindkét szülő dolgozik, a felesége home office-ban volt az iskolabezárás óta. Bár nagyszerűen működött az online oktatás, könnyebbség volt, hogy visszatérhettek. A gyerekek örömmel, izgalommal mentek, hiányzott nekik az iskolai élet.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-kaptak-fegyelmit-a-repcelaki-iskola-pedagogusai-4852090/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában