kijáró

2021.05.31. 07:00

A recesszióból való kilábalás lehetőségeiről cseréltek eszmét egy magyar-szlovén turisztikai konferencia keretében

Az új európai uniós ciklus nagyszabású bilaterális együttműködési programmal indul a szlovén és magyar határ menti térség turisztikai kezdeményezéseit illetően. A SI-HU PRO együttműködés gondolatébresztő konferenciáját a közelmúltban tartották szlovén és magyar partnerek részvételével, egyelőre csak a virtuális térben.

Tersztyánszky Krisztina

20210312 Kétvölgy, Turisztikai látványosságok az Őrségben. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Az együttműködésben magyar részről a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vesz részt, ezért az első bemutatkozó prezentációt Balázsy Péter megyei jegyző tartotta. Beszámolt az elmúlt években lezajlott és még jelenleg is futó sikeres határon átnyúló projektekről, hangsúlyozta a kétoldalú határ menti turisztikai kezdeményezések fontosságát.

A szlovén partnert Daniel Copot, a Muraszombati Innovációs és Technológiai Klaszter üzletfejlesztési vezetője mutatta be. Szervezetük a digitális átállást és az új technológiákat elősegítve a helyi élelmiszer-termelők piacra jutását támogatja, ezáltal bővítve és erősítve a fenntartható gasztronómiai turizmus kínálatát. A továbbiakban szlovén és magyar turisztikai szakemberek osztották meg tapasztalataikat és elképzeléseiket a konferencia több mint hetven résztvevőjével.

A középpontban minden esetben a Covid-járvány miatti visszaesés és a recesszióból való kilábalás lehetőségei álltak. Szó esett az uniós helyreállítási alapban rejlő lehetőségekről, a térségi turisztikai márkaépítésről, és arról, hogy az ágazat fellendítéséhez nagy rugalmasságra és kreativitásra lesz szükség.

Több előadó is egybehangzóan azt sugallta: a turizmus szervezőinek életében új korszak kezdődik, a vendéglátással, az utazással szemben mások lesznek az elvárások, és az lehet hosszú távon sikeres, aki képes tanulni az elmúlt időszak nehézségeiből.

Érdekes gondolatokat vetett fel például Kovács Balázs, a bécsi székhelyű GD Consulting turisztikai tanácsadó iroda vezetője. Hangsúlyozta a turizmushoz kapcsolódó boldogság, a pozitív élmények, a minőségi tér fontosságát és a közép-európai országok kooperációjának szükségességét. Új fogalomként vezette be a „neuromarketing” fogalmát, hiszen az emberek többsége nem racionális alapon, hanem az érzelmeire, a magatartásbeli beállítottságára alapozva választ turisztikai desztinációt.

Brigita Perhavec, a Muraszombati Kulturális, Idegenforgalmi és Sportintézet igazgatója a Covid pandémia tanulságait ismertette, és a jelenlegi helyzethez való alkalmazkodás lehetőségeit mutatta be. Fontos tanulság, hogy a tömegturizmus szinte utat nyitott a járvány rohamos terjedésének. Szükséges, hogy az utazásszervezők a korábbi elvárásokkal ellentétben mostantól a biztonságos, tiszta, egészséges, családi és többgenerációs programokra, a közelebbi desztinációkra, a szabad levegőjű, természeti környezetre koncentráljanak.

„A mostani járványban szerzett tapasztalatok alapul kell, hogy szolgáljanak egy esetleges újabb járványra való felkészülésben” – emelte ki. Végül a résztvevők hallhattak a szlovén–magyar Interreg program 2021–2027 között időszakának terveiről, az együttműködésre, a turisztikai szereplők hálózatosodására vonatkozó további elképzelésekről. Bálint Anita projektmenedzser összegezte az eddig megvalósult lépéseket, a turisztikai fejlesztésekre korábban pályázó szervezetek körében végzett felmérés eredményét. A bemutatkozás után az érintettek június 8-án tartják első munkaülésüket.

Kiemelt képen: Kétvölgyi kilátás. A biztonságos, tiszta, szabad levegőjű programokat keresik a turisták

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában