Frissen Vasból

2021.05.02. 10:20

Az első hiteles vasi észlelés: vörhenyes fecskét láttak Kőszegen

A hideg szélben „szerencsétlenkedett” füsti és partifecskékkel – írják a ritka madárról a terepmadarászok online adatbázisában.

Bakos Ágnes

Fotó: magyar terepmadarászok honlapja

Vörhenyes fecskét egy nem leírt adat szerint Vas megyében eddig egyszer, Sárváron figyeltek meg, de ez, az idei tavaszi, az Abért-tavi megfigyelés lehet az első hitelesített jelenléte a fajnak Vas megyében – látható a terepmadarászok online adatbázisában. Az észlelés leírásából kiderül: dr. Kóta András, majd később dr. Heincz Miklós, Illés Péter, valamint Szelőczei István is látta a vörhenyes fecskét, amelyről azt írták: „hideg szélben szerencsétlenkedett füsti és partifecskékkel”. Fotó is készült, dr. Heincz Miklós képét dr. Kóta András osztotta meg a terepmadarász-adatbázisban. Magyarországon ritka tavaszi és nyári vendég a vörhenyes fecske, olyannyira, hogy 1999 és 2015 között mindössze nyolc alkalommal észlelték. A 2017-ben fészkelt Magyarországon, Balatonfüreden három fióka nevelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában