Frissen Vasból

2021.05.13. 19:20

Cáfolják Czeglédyt – A védettségi igazolványt el kell kérni

A Facebook tényellenőrző oldala szerint jogilag megalapozatlanok Czeglédy Csaba állításai, a vendéglátóhelyeken kötelesek elkérni a védettségi igazolványt – írta meg a Telex.

Vas Népe

Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselõjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Polgári engedetlenségre buzdította magán Facebook-oldalán Czegédy Csaba mindazokat, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal – számolt be a Mandiner cikkére hivatkozva lapunk is a napokban. A jogász végzettségű, ám a Vas Megyei Ügyvédi Kamara által tavaly november óta ügyvédi tevékenysége alól felfüggesztett politikus bejegyzésében kitért arra is: „Az, hogy valaki oltott-e vagy sem, egészségügyi személyes adat. Sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje, arról nem is beszélve, hogy bár rendelet van róla, felettébb aggályos, hogy igazoltatással jár egy étterembe vagy edzőterembe való belépés” – írta.

„Ahhoz képest, hogy a Fidesz hónapok óta oltásellenesnek bélyegzi az ellenzéket, akik azóta próbálják kommunikálni, hogy ők nagyon is oltáspártiak, és csak a keleti vakcinák érdemi vizsgálatok nélküli bevezetése ellen emeltek szót, elég váratlan volt, hogy a DK politikusa hirtelen oltásszkeptikus húrokat kezd pengetni, és mindezt hangsúlyozottan jogászként teszi, mintha az ellenállásnak komoly jogi alapja is lenne” – erről már a Telex írt tegnapi cikkében. A Facebook tényellenőrző oldalára (AFP) hivatkozva hozzáteszik, Czeglédy jogi érvelése annyira gyenge lábakon áll, hogy konkrétan annak ellenkezője igaz.

Így emlékeztetnek: a járványügyi veszélyhelyzetben hatályos kormányrendeletek előírják, hogy a személyzetnek nemcsak joga, de kötelessége is ellenőrizni a vendégek védettségi igazolványát, és ellenkező esetben meg kell tagadniuk a belépést.

A tényellenőrző oldalnak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője, Asbóth Márton megerősítette: a kormányrendelet értelmében egy étterem/kávézó/edzőterem, ahol nem kérik el a védettségi igazolványt, komoly szankciókkal számolhat, ami akár a hely egy évre szóló bezárását is jelentheti. „A rendeletben foglaltak megsértése esetén, vagyis ha az adott szolgáltató nem ellenőrzi, hogy a szolgáltatást igénybe venni kívánó állampolgár rendelkezik-e védettségi igazolvánnyal, valóban szankcionálható, mégpedig százezer forinttól egymillió (szálláshely esetén hárommillió) forintig terjedő bírsággal, vagy akár egy évre szóló bezáratással”.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/polgari-engedetlensegre-buzditja-czegledy-a-vakcinaigazolvannyal-nem-rendelkezoket-4918420/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában