Frissen Vasból

2021.05.20. 07:00

Éjfélkor lejár az szja-bevallás határideje – Teljes nagyüzem a hajrában a NAV-nál

Ma éjfélkor jár le a magánszemélyek és vállalkozók személyijövedelemadóbevallásának leadási határideje. Már tegnap teljes volt a nagyüzem a NAV ügyfélszolgálatain.

Tersztyánszky Krisztina

Benn szellősebb volt a tér

Fotó: Szendi Péter

Az ügyintézés 8.30-as kezdetekor az esőre hajló idő ellenére már sokan várakoztak a Petőfi utcai NAV-székház bejárata előtt. Petkovits Anikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense úgy fogalmazott: sok Pató Pál van az adózók között, így a jó magyar halogatós mentalitásnak köszönhetően az emberek egy része az utolsó napokra hagyta idén is a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos teendőket, holott erre már bőven lett volna idejük. Az adózók bevallástervezetei – azoké, akikről érkezett a NAV-hoz munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás – már március 15-én elkészültek, az adóhivatal a veszélyhelyzet alatt is mindvégig nyitva volt.

A tervezetekben szükséges módosításokat egyébként kivétel nélkül el lehet végezni elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül. Akinek nincs ügyfélkapuja, annak kérésre kipostázták a tervezetet, amelyet önadózóként kitöltött nyomtatvánnyal módosíthattak. Így nyugodtan és kényelmesen, otthonról elvégezhető lett volna az adóbevallás, ennek ellenére még sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy személyesen felkeressék az ügyfélszolgálatot. Ebben az ügyben előzetes bejelentkezés nélkül is fel lehet keresni a NAV kirendeltségeket, ám azzal számolniuk kell az ügyfeleknek, hogy az egyéb ügyekben, időpontra érkező kliensek elsőbbséget élveznek.

Vannak, akik jobban bíznak a személyes találkozásban, ha adóbevallásról van szó
Fotó: Szendi Péter

– Szerdán az ügyintézőknél megjelenő állampolgárok nagy része súlyos fogyatékosság miatti személyi kedvezmény, vagy családi adókedvezmény érvényesítése céljából kereste fel ügyfélszolgálatunkat – mondta el Petkovits Anikó. – De többen érkeztek azért is, mert a munkáltatói adatszolgáltatásban szereplő jövedelmükön kívül más forrásból is származott bevételük (például ingatlan-bérbeadás, ingatlanértékesítés), amit fel kell tüntetniük a bevallásban.

A szakember hozzátette: a bevallás előtti napokon teljes létszámmal dolgoznak az ügyintézők, de nem mindenki az ablakok mögött ül, telefonon is várják a hívásokat. A sajtóreferens, aki maga is részt vesz ebben a munkában, jó szívvel ajánlja a 1819- es NAV információs vonalat, amelyet mindig felvesz valaki, és személyesen válaszol. Érdemes felhívni ezt a számot akkor is, ha valaki az elektronikus ügyintézés közben elakad, ilyenkor a telefonos segítő végigvezeti a kezét a szükséges lépéseken.

Benn szellősebb volt a tér
Fotó: Szendi Péter

Az ügyféltérben tegnap sem volt zsúfoltság, a járványügyi előírásoknak megfelelően a porta csak annyi ügyfelet enged fel, amennyi szabad ügyintéző van. Egy szombathelyi család érdeklődésünkre elmondta, hogy minden évben bejönnek az adóbevallásukat intézni, mert bár van ügyfélkapujuk, az adóhivatal alkalmazottjában jobban bíznak. Baranyai Éva hozzátette: négy gyermekük közül az egyik leérettségizett, ezért változott az igénybe vehető kedvezmények köre.

Szerették volna pontosan egyeztetni, hogy milyen besorolásba kerültek, nehogy utólag kelljen majd valamit befizetniük. Horváth Szabolcs, az édesapa elmondta: háromnegyed órát kellett kint várakozniuk, de ez nem is volt sok ahhoz képest, hogy reggel a közlekedési lámpáig állt a sor. Egy másik szombathelyi nő pedig bevallotta: éppen most csináltatott ügyfélkaput, de egyelőre tanulja a használatát.

Akad a bevallásban olyan kérdés, amire nem egyértelmű a válasz, ezért előnyben részesíti a személyes beszélgetést, ahol az ügyintéző közvetlenül tud reagálni a kételyeire. Ma a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság Szombathely, Petőfi Sándor utca 22. szám alatti ügyfélszolgálata, celldömölki (Dr. Szomraky Zoltán utca 5.) és körmendi (Szabadság tér 7.) kirendeltsége 18 óráig fogadja az ügyfeleket az szja-bevallással kapcsolatban. A 1819-es tájékoztató telefonvonal ma 20 óráig hívható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában