Frissen Vasból

2021.05.20. 20:19

Hogyan lehet Ausztriába beutazni? – Tudnivalók az új határátlépési szabályokról

Ki jöhet karantén nélkül Ausztriába? Ehhez milyen igazolásokat fogadnak el? Át lehet-e jönni bevásárolni? Milyen változások léptek életbe, amelyek az ingázókat érintik? Ezekre a kérdésekre próbált választ adni a magyarok.orf.at. A portál összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

orf.at

Fotó: magyarok.orf.at

A megváltozott beutazási feltételek, amelyek 2021.05.19-től érvényesek az ausztriai határátlépéssel kapcsolatban, mostantól lehetővé teszik, hogy akár bevásárolni, vagy csak kirándulás céljából is beutazhassanak Magyarországról, amennyiben megfelelnek néhány feltételnek – számol be részletekről a magyarok.orf.at.

Regisztráció és német vagy angol nyelvű igazolás

Ami továbbra sem változott, hogy mindenkinek – kortól függetlenül – tehát a gyermekeknek is szükséges a beutazáshoz a regisztráció. Ezt legkorábban a tervezett dátumhoz képest 72 órával korábban tehetik meg, de akár aznap is! Abban az esetben, ha valaki turistaként jön, az alábbi elérhetőségen végzett regisztrációnál az első rublikát kell bejelölni. A regisztráció elérhetősége: Beutazási formanyomtatvány.

Emellett az alábbiak közül legalább egy feltételnek teljesülnie kell, vagyis a beutazónak rendelkeznie kell:

  • vagy 48 órás antigén vagy 72 órás PCR teszt igazolással;
  • vagy az első oltásról angol/német nyelvű orvosi igazolással, amely az oltás beadásának napjánál legalább 22 nappal régebbi, de még nem lépi túl a 3 hónapot;
  • vagy már a második oltás igazolása, ugyanúgy, mint az első esetében, de ebben az esetben az 9 hónapig érvényes az első időpontjától számítva;
  • vagy ha az első oltás beadását megelőzően 21 napon belül igazoltan átesett a Covid fertőzésen – ebben az esetbe szintén 9 hónap az érvényességi idő;
  • vagy igazolás (szintént a fent említett angol, vagy német nyelvű) a gyógyulásról;
  • vagy igazolás a vérben lévő antitestről – ez szintén három hónapig ad jogosultságot az országba való belépésre teszt illetve karanténmentesen;
  • FIGYELEM! A Magyarországon kiállított védettségi igazolvány egyelőre nem elfogadott, mindenképpen kell a német vagy angol nyelvű igazolás az oltás, illetve oltások meglétéről, amelyet a háziorvoshoz is el lehet vinni, vagy az oltópontra, és az orvossal kitöltetni, lepecsételtetni!

    A családokban a 10 év alatti gyermekeket is kell regisztrálni, de nekik sem teszt, sem oltás, sem semmiféle igazolás nem kell, amennyiben a szülőkkel együtt utaznak.

    FFP2 maszk kötelezettség Ausztriában

    Ausztriában még mindig az FFP2 maszk kötelezö minden zárt helyen – nem elég a szájat, orrot eltakaró orvosi maszk, vagy varrot maszk – illetve a tömegközlekedés esetében már a megállókban, pályaudvarokon is és nem csak magán a villamoson, buszon vagy vonaton kell azt hordani. Azonban szabadtéren, tehát az utcán, parkokban nem kell, csak olyan helyen, ahol sokan vannak és nem tartható a 2 méteres távolság – pl az üzletek előtt, amennyiben sorba kell állni. Ugyanúgy a vendéglátóhelyeken, amennyiben nem az asztalnál ül valaki, fel kell tennie a maszkot!

    Ausztriában elismert oltások

    Oltások, amelyeket elfogadnak Ausztriában is: kétadagos vakcinák közül jelenleg: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm, illetve egyadagos vakcinák közül jelenleg a Johnson&Johnson. Fontos tudnivaló, hogy a Magyarországon elfogadott Szputnyik V oltást egyelőre Ausztria nem fogadja el! Így azoknak, akik ezt az oltást kapták, továbbra is szükségük van a tesztre, kivételt ez alól azok képeznek, akik korábban átestek a betegségen, amennyiben arról rendelkeznek igazolással.

    Ezek meglétével lehetőség van szállodába menni, étterembe, rendezvényekre, tehát minden olyan helyre, ahol a jelenléthez kellenek az igazolások.

    Változások az ingázók számára

    Az ingázók esetében – ide tartoznak a diákok és a rendszeres családlátogatók is – változást jelent, hogy a 28 naponkénti regisztráció mellett ők is mentesülnek a tesztelés alól, amennyiben a fent említett igazolásokkal rendelkeznek az oltásról illetve a gyógyultságukról. Ugyancsak változás, hogy ismét 7 napig érvényes számukra a teszt, tehát hetente egyszer elegendő tesztelésre jelentkezniük az eddig érvényben lévő 72 óránkénti ellenőrzés helyett.

    A határátlépéshez szükséges regisztráció az online felület mellett lehetséges papír alapon is, ahhoz az alábbi dokumentumot kell kinyomtatni és kitölteni: Regisztrációhoz formanyomtatvány.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában