Frissen Vasból

2021.05.05. 21:00

Menjünk a moziba be! – Hosszú szünet után pereghet a film tovább a vasi mozikban

Miután elérte a négymilliót a beoltottak száma, fél év után újra fogadhatnak nézőket a mozik. Vas megye több filmszínházától érdeklődtünk, hogyan készültek a nyitásra, miként, mivel töltötték a kényszerpihenő idejét.

Cseh-Egyed Bernadett

Márkus Kristóf, mozinyitás, 20210505, ut, Sárvár, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A vetítések és a programjaik egy részét az online térbe költöztette a celldömölki KMKK Art Mozi a bezárás idején. Pálné Horváth Mária, a KMKK vezetője elmondta: mától újra a hagyományos műsorrenddel és jegyárakkal várják a közönséget. A 94 férőhelyes moziban hetente 8-10 vetítést tartanak, és előnyben részesítik a minőségi kínálatot.

A sárvári Kabos László Film- színház is ma kora este nyitja meg kapuit újra, az első időszakban főleg családi és gyerekfilmeket tűznek műsorra, de helyet kapott a műsorban például a tavaly nyári szabadtéri vetítéseinken nagy sikerrel futó Mamma mia is.

Vámos Zoltán, a Sárvár Arénát üzemeltető kft. ügyvezetője közölte: a védettségi igazolvány felmutatása természetesen kötelező lesz náluk is. Folyamatos fertőtlenítést végeznek a filmszínházhoz tartozó terekben, több ponton higiéniai állomásokat állítottak fel.

– Habár nem kötelező, mi mégis arra kérjük a hozzánk betérőket, hogy a vetítőteremben is viseljenek maszkot, illetve a helyfoglalásnál is lehetőséget adunk a távolságtartásra, ha ezt a látogatóink kérik tőlünk – tette hozzá Vámos Zoltán.

Mától újra pörögnek a filmek a Savaria filmszínházban is. Az első napokban elsősorban családoknak szóló történetekkel várják a közönséget, és ismét műsorra tűznek három magyar alkotást is. Mayer Rudolf szakági vezető azt mondja, az elmúlt száz esztendőben mindig volt mozi Szombathely belvárosában, de féléves zárásra még a spanyolnátha idején sem volt szükség.

A kényszerszünet idején az NKA és a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatási pályázatot írt ki mozik részére, ezek egy részét már elbírálták. Nagy segítséget jelent számukra az is, hogy az intézmény tagja az Europa Cinemasnak, amely a tavalyi évre szóló támogatást és az idei esztendőre vonatkozó előleget is átutalta már a számukra. Mayer Rudolf arra számít, hogy a kötelező védettségi igazolvány miatt fokozatosan tér majd vissza a közönség a moziba.

Bemutatókból azonban nem lesz hiány: 30-40 magyar film vár bemutatásra, és jönnek a nemzetközi premierek is, ősszel például a 25. James Bond-film.

A szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház azonban még zárva marad, a vetítőgép képalkotó egysége karbantartásra szorul. Sebestyén Dénes szervező elmondta: amint visszaérkezik az eszköz az amerikai gyárból, újra nyitnak: – A mozi olyan speciális élmény, amely otthon nem pótolható. Már most sok az érdeklődő, sokan vágynak vissza a vászon elé.

Kiemelt képünkön: Márkus Kristóf, a sárvári mozi munkatársa: felkészültek a nyitásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában