Frissen Vasból

2021.05.20. 15:00

Mi újság az eperrel Vas megyében? – Szombathely melletti ültetvényen jártunk és érdeklődtünk

Az első virágok elfagytak, a szokottnál hűvösebb időjárás pedig nem kedvez a szemek növekedésének. Az általunk megkérdezett gazdálkodó szerint nem valószínű, hogy májusban földi szamócát szüretelhetünk.

Cseh-Egyed Bernadett

20210519 Szombathely Mi újság az eperföldeken? Képen: Szalay István gazda, tulajdonos Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Importepret már régóta kínálnak a boltok polcain, a közelmúltban pedig megjelentek az utak mentén a hazai gyümölcsöt árusító bódék is. A melegházi, fólia alatt termesztett szamóca kilóját háromezer forintért kínálják a legtöbb helyen. Az igazi földi eper ízére azonban még néhány hetet biztosan várni kell.

Szalay István gazdálkodónak a megye több pontján található szamócaültetvénye, a Söptei út mellett mintegy két hektáron sorakoznak az ültetvények. A töveket fólia takarja, ez segít melegen tartani a növényt, közöttük pedig szalma, ami egyrészt gyomok, másrészt a sár ellen tesz jó szolgálatot.

Szalay István azt mondja, az Alföldön hasonló technikát alkalmaznak, reméli, hogy itt is beválik. Az első virágok elfagytak, de az eper gyorsan regenerálódik. Mutatja: a legnagyobb szemek most két-három centiméteresek, ha nem jön hirtelen nagy meleg, ebben a hónapban még nem lehet leszedni őket. Hozzáteszi: a sok eső miatt megjelentek a csigák – és fennáll a veszély, hogy a szürkepenész is megtámadja a növényt. Amint szikkad egy kicsit a föld, és géppel rámehetnek, megkezdik a gombaölő munkálatokat.

A gyümölcsök közül az eper gondozása az egyik legaprólékosabb, ez igényli a legtöbb kézi munkát. A termés egyelőre nem ígérkezik rossznak, de mivel még bármi közbejöhet, az árakat illetően nagy a bizonytalanság.

Szalay István mindenesetre abban bízik, a minőséget ezúttal is megfizetik majd a fogyasztók. A gazdálkodó megemlíti azt is, hogy tavaly ilyenkor már javában tartott az eperszezon, az idén azonban valószínűleg csak június elején kezdődnek a Szedd magad! akciók – ilyesmire hosszú ideje nem volt példa. Tervei szerint parcellánként nyitják majd meg a Szombathely határában található ültetvényt az

érdeklődők előtt, hogy minden vásárlónak jusson a friss, édes gyümölcsből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában