Frissen Vasból

2021.05.14. 19:30

Szépül a kámi óvoda, gyümölcsöst telepítettek a Virág-hegyre, épül a kerékpáros-megállópont

Számos beruházás befejeződött, és további fejlesztések teszik szebbé Kám településképét. V. Németh Zsolt miniszteri biztos tegnap átadta a megújult óvodaudvart, bejárta a Virág-hegyen telepített új gyümölcsöst és megtekintette a készülő kerékpáros-megállópontot.

Gyöngyössy Péter

20210514 óvodai játékok átadása, zártkerti projekt megtekintése, V. Németh Zsolt, Mecseki Csaba polgármester, Kám, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Kertészkert Művészeti Óvoda megújult udvarát adta át először tegnap V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos. Mint Mecseki Csaba polgármester elmondta, a Magyar falu programból kapott mintegy ötmillió forintos támogatásnak köszönhetően 140 méter új 3D-s kerítés épült, és két komoly szabadtéri játékkal, a kékszakáll játékhajóval és a manócska mászókával gyarapodott az óvoda. Az épület energetikai korszerűsítése már korábban, a TOP-pályázaton elnyert 30,5 millió forintból megvalósult.

További fejlesztések is történtek a településen: a kámi Virág-hegyen a zártkerti programból 9,1 millió forintot nyert el az önkormányzat. Ebből több mint egy kilométeres zúzalékutat építettek, és egy 1600 négyzetméteres elvadult területből alakítottak ki gyümölcsöst. Mecseki Csabától megtudtuk, hogy húsz vilmoskörte, nyolc csecsanszka szilva, nyolc starking alma került a bekerített birtokra.

V. Németh Zsolt kiemelte: – A Vasi Hegyhát sajátossága és értéke a szőlőhegyeknek ez az érintetlen világa. Az elmúlt években indított zártkerti program lehetővé tette, hogy országszerte, de különösen itt Vas megyében több tucat zártkert megújuljon. Forrást kaptak útra, kútra, villanyra, vadkerítésre, vagy éppen gyümölcsfák telepítésére. A program folytatása érdekében a miniszterelnök úrhoz fordultam. Remélem, hogy hamarosan az eredményről is beszámolhatok – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Majd így folytatta: – Ezek a zártkertek nemcsak a biológiai sokszínűség szempontjából fontosak, hiszen utolsó lelőhelyei a tüskés körtének, a vérkörtének vagy éppen a Szent Iván almának, hanem a magyar táj is szegényebb lenne, ha ezek eltűnnének. A pandémia azt is megmutatta, hogy ezek a hegyek nagyon jó rekreációs helyszínek is.

Végül megtekintették a Leader program 4 millió forintos támogatásából átalakuló régi iskolaépületet. Itt egy biciklis megállópont készül a kerékpáros turizmus kiszolgálására.

Kiemelt képünkön: Zártkerti programból ültettek gyümölcsfákat a Virág-hegyen. Előtérben V. Németh Zsolt, szemben Mecseki Csaba polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában