restaurálás

2021.06.10. 07:00

A vépiek adományaiból újították fel Nepomuki Szent János szobrát

Néhány hónapos helyreállítási munka után méltó állapotban került eredeti helyére, a Borza patak két hídja közé Nepomuki Szent János szobra.

VN

20210605 Nepumuki Szent János szobor, Vép, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A beszennyeződött és megcsonkolt, színét vesztett szobor szakember segítségét igé­nyelte. A felújításra Módy Péter okleveles szobrász, res­taurátort, műemléki szakértőt, a Mária-szobor restaurátorát kérte fel az értéktárbizottság.

A vépiek adományaiból a Vép Fejlődéséért Közalapítvány segítségével ő vette gondjaiba, renoválta, pótolta a hiányzó részeket, konzerválta és újraszínezte a szobrot, valamint a talapzatot is felújította, a feliratokat ismét olvashatóvá tette.

Az alkotást megemelték. Az út szintjéhez is igazították az alkotást, emellett pedig új díszburkolat is került a szobor köré-elé. Utóbbi Gerencsér Péter adománya. A város legújabban felújított köztéri szobrát május 16-án a vasárnapi ünnepi szentmisén Németh Tamás plébános szentelte fel. Egyben megköszönte a nagylelkű adományokat, a szakszerű munkát.

– Nagy öröm, köszönet és óriási büszkeség, hogy van igény és főleg van adakozási kedv városunk műemlékeinek, szobrainak felújítására. Meg tudjuk mutatni, hogy nemcsak elődeink építették-szépítették lakóhelyüket, részünkről is van szándék és jóakarat, közös összefogás az általuk létrehozottak védelmére, megőrzésére, felújítására – fogalmazott Dömötör Gábor alpolgármester.

Kiemelt képünkön: Új díszburkolat is került a szobor köré és elé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában