Frissen Vasból

2021.06.06. 19:51

Nóniuszok szemléje Olaszfán

Kivonult a készenléti rendőrség az olaszfai nóniuszszemlére: lehet, hogy éppen a hétvégén szemelték ki a következő rendőrlovakat.

Bakos Ágnes

Fajtabemutató Olaszfán

Fotó: Szendi Péter

– Az olaszfai tenyészet már az ország harmadik nagy nóniusztenyésztő bázisává fejlődött Hortobágy és Mezőhegyes után – hallhatták a szép számmal összegyűlt érdeklődők a tenyészszemle megnyitóján szombaton. Hoztak lovakat Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékből, érdeklődők pedig még a Dél-Alföldről is érkeztek a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület, az olaszfai Varga család és a Szívügyünk Olaszfa Egyesület közös szervezésében megtartott szemlére.

Fajtabemutató Olaszfán
Fotó: Szendi Péter

– Tizenhét kanca, öt csikó az anyukájával, öt mén az ivadékaival és még csikók – sorolta Varga Gyula a felvonultatott állatokat. A szemlére kivonult a készenléti rendőrség, de nem fegyverben, hanem jegyzetekkel. – A lovas rendőrség nóniuszra cseréli a lovait, az egy ágyúhúzásra kiképzett ló nem ijedős – mondta el Varga Gyula.

– A nagyszerűsége az, hogy ezt több mint kétszáz éve tenyészti a magyar – mutatta be a nóniusz fajtát Bartók ­László a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesülettől. Évente kétszázas csikószaporulattal számolhatnak, de összehasonlításként Hannovert említette, ahol évente 15 ezer csikó születik. Az olaszfai szemlehelyszín szerinte páratlan és úgy véli, Varga Gyula munkája nyomán Olaszfán dunántúli hídfőállása lehet a nóniusz fajtának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában