Frissen Vasból

2021.07.22. 08:30

Vasiak Európa legpatinásabb vitorlásversenyén – Drukkoljunk Szabó Gellért csapatának, jó szelet fiúk!

Szabó Gellért idén tizenötödik alkalommal indul a Kékszalag vitorlásversenyen. A balogunyomi férfi ebben az évben először nem profi csapattal, hanem kollégáival és barátaival nevezett a megmérettetésre.

Polgár Patrícia

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, az idén 53. alkalommal megrendezett Kékszalag ma 9 órakor rajtol a balatonfüredi móló előtti vízfelületről. A több mint hatszáz induló hajónak a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred, légvonalban 155 kilométeres távot kell teljesítenie.

A vasi csapat Szabó Gellért saját, 22 éves Dixie 35 típusú, 35 láb hosszú hajójával vág neki a futamnak. A férfi bevallása szerint ő az egyetlen, aki profi a csapatban – húsz éve versenyszerűen vitorlázik –, ezért inkább csapatépítő tréningnek fogják fel a versenyt. A céljuk, hogy 48 óra alatt beérkezzenek a célba. – Amikor versenyhajóval mentem, a legrosszabb esetben is benne voltunk az első százban, de voltunk már harmincharmadik és hetedik helyen is – mesélte Gellért.

Az öntözőrendszerek összeszerelésével, forgalmazásával foglalkozó csapat balogunyomi és szombathelyi tagjai javarészt kezdők, azonban Gellért irányításával mindegyiküknek meglesz a feladata az elkövetkező két nap során: lesz, aki az árboc vonala mögötti elővitorla (génua), más a nagyvitorla (gross) kezeléséért lesz felelős, lesz kormányos – minden posztra más-más embert neveztek ki.

Gellért elmondta, két napot és két éjszakát fognak a vízen tölteni. Ezalatt nem sokat pihennek majd. A férfi a maga részéről 45 órás aktív jelenlétre számít.

A csapat egyébként tegnap érkezett meg Balatonfüredre, ahova Balatonszemesről, a vitorlás anyakikötőjéből vitték át a hajót. Aztán egész nap edzettek, Gellért próbálta minél hatékonyabban átadni társainak az alapokat. Tudják, hogy ők nem a címvédők, lelkes csapatként az a céljuk, hogy sikeresen a célba érjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában