Frissen Vasból

2021.07.10. 11:30

Évszakokon át teremhet a kelédi zöldség

Újabb állomásához érkezett a kelédi zöldségtermesztés és -feldolgozás: fóliaházat építettek, négy évszakosan tervezhetnek terméssel. A pénteken tartott avatón ismét kiderült, hogy hiába az olykor mostoha időjárás vagy akár egy drasztikus alapanyagár-emelkedés, amit elhatároznak, azt megvalósítják Keléden.

Bakos Ágnes

– Egy hatfős csapat, lakatos, háztartásigép-szerelő, festő. Ha templomot kellene építeni, azt is felépítenék – mondta szűkszavúan, de büszkén a csapatáról, a fóliaházat felépítő munkatársairól Feiler Ferenc, Keléd polgármestere. Az évek óta bővülő mintagazdaságuknak szüksége volt egy fóliaházra, hogy folyamatos legyen a zöldségfeldolgozó ellátása, kevésbé kampányszerű a munka, a savanyítás. Az új területtel paprika, uborka, saláta, retek, káposzta lehet „téli” is Keléden. Tervezték már a fóliabeszerzést, az eredeti terv szerint Romániából rendeltek volna egy megfelelőt, olyat, amilyen Jánosházán is áll. Tavaly ősszel tárgyalt is ez ügyben a polgármester, de a megrendelést még nem adhatta le, azt tavaszra kellett időzíteni, hiszen a gazdaságuk alapját adó Start programban akkor esedékes a támogatás. Azonban márciusra megduplázódott az ár, arra pedig már nem futotta a program finanszírozásából. A szükség és a terv viszont maradt, ezért számolni kezdett Feiler Ferenc: mennyiből jönne ki, ha maguk építenék meg? Úgy kalkulált, hogy sokkal olcsóbban kihozzák. Azonnal beszerezte a szükséges alapanyagokat. Kiderült, hogy jó időben vette meg a vasat a szerkezethez, hiszen azóta megháromszorozódott az anyagár. Március végén álltak neki a munkának, a szeles időjárás sokszor hátráltatta őket, de elkészült a 320 négyzetméteres fóliaház, már be is ültették. Sőt, azóta egy másikat, egy 200 négyzetméterest is állítottak, azt a jánosházi polgármester, Kiss András segítségével. A kertészkertben áll az ugyancsak vasvázas építmény, ahova savanyúságba való paprikát ültettek, készülve egy esetleges szeptemberi fagykárra, hogy túlélje a pepperoni, a cseresznyepaprika és az almapaprika. – Lehetünk mi bármilyen ügyesek, ha nincs a képviselő úr, és nem állnak mögöttünk Vas megye vezetői, akkor nem tudnánk előbbre lépni – mondta a tegnap tartott avatón Feiler Ferenc. Úgy fogalmazott, hogy a Start program túlzás nélkül „feltámadást” jelentett a településnek.

– Megszoktuk, hogy Keléden mindig valami különlegesség jön létre. Ha olyan létesítményhez jövünk, amilyen van máshol, a kelédi akkor is különbözik – kezdte V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Kevés településen jutnak el addig, hogy értékteremtő legyen a közmunka, Keléden pedig már azon is túl vannak, itt régen nem arról van szó, hogy terméket állítsanak elő. A fejlődési pálya már túlmutat a zöldségfeldolgozón, kellett a téliesített helyiség, a fóliaház. – Általában ez úgy szokott lenni, hogy készítenek rá költségvetést, aláhúzzák a számsort a végén, és kijelentik, hogy nincs rá forrás. Ha nem kapnak pályázati pénzt, nem valósítják meg. Keléden nem így van – méltatta a polgármester és a Start programban dolgozók munkáját is V. Németh Zsolt. – Higgyék el, bármilyen ötlete lehetne polgármester úrnak, ha nem lennének önök, nem valósíthatná meg – mondta a képviselő a fóliaház avatóján.

– Sok alkalommal voltunk Keléden, számos volt azok között, hogy saját erőből megvalósított beruházást ünnepeltünk, és sok-sok ötletet sorol mindig a polgármester – mondta Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Hangsúlyozta, hogy amikor az ötleteivel megkeresi, akkor nem pénzt kér Feiler Ferenc, hanem elmondja, hogy éppen min dolgoznak. Máshol nem valószínű, hogy nekiálltak volna a közcélú foglalkoztatottakkal egy ilyen beruházásnak, tette hozzá Marton Ferenc. Emlékeztetett arra, hogy indul a TOP plusz program, és reméli, abban találnak majd forrásokat Keléd további terveihez is.

Kiemelt képünkön: Marton Ferenc, Feiler Ferenc és V. Németh Zsolt az új fóliaházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában