villámcsapás

2021.07.01. 10:30

Kőszegi villámcsapás: a végéhez közelednek az utómunkálatok – frissítve, fotók

A helyszíni beszámolók szerint még éjjel kettőkor is lángokban állt a kőszegi Panoráma Hotel tetőszerkezete, mostanra azonban sikerült eloltani a tüzet. Csütörtök délelőtt az utómunkálatok zajlottak.

VN

20210701 Villámcsapott a Panoráma Hotel épületébe, Kősezg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

19.00

Továbbra is dolgoznak a tűzoltók a Kőszegen kigyulladt szállodánál

A tűzoltók ma reggel befejezték a lángok eloltását Kőszegen, a volt Panoráma hotelnél, ahol szerdán egy villámcsapás következtében keletkezett nagyobb tűz. A lángok martalékává vált a teljes tetőszerkezet és a tetőtérben lévő szobák is. Csütörtökön késő délután azonban újra füstölni kezdett a tetőszerkezet, ezért a tűzoltók ismét a helyszínre érkeztek és a magasból mentő jármű segítségével oltották a még izzó részeket.

Fotó: Horváth Balázs

13:00

A végéhez közelednek az utómunkálatok

Andrásiné Szép Marianna lapunknak mesélte: fél 8-kor hívta a szomszédasszonya, hogy jönnek a tűzoltók. Ő először csak arra gondolt, a vihar letört egy ágat. Mikor azonban újra megcsörrent a telefonja azzal a hírrel, hogy már az ötödik autó érkezik, tudták: baj van. Közben a hegy lábánál élők értesítették őket: füstöl a szálló teteje. Először otthonról, majd később a helyszínről figyelték az eseményeket. – Láttuk, hogy a tető belülről ég, a villámhárító pedig elgörbült. Megdöbbentünk, borzasztó volt a látvány – fogalmazott.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta: a környéken élők mind összefogtak, mindenki ott segített, ahol tudott. – Komoly reményeink vannak, hogy a folyamatosan megújuló belváros mellett a Szabó-hegyen is újraindul az élet. Ebből a szempontból a Panoráma Hotel sorsa kulcskérdés, ez az egész környék központi épülete. Reggel bejártuk a helyszínt a tulajdonossal, úgy éreztem, bizakodó – hangsúlyozta.

Gurály Ottó tulajdonost telefonon értük utol. Mint mondta: kellemes csalódás érte, még rosszabb látványra készült. Az azonban már biztos, a kár több mint százmillió forint. Hozzátette: az elsődleges terv az volt, hogy magas szintű idősotthont alakítanak ki az épületben. A tűzeset ezt annyiban írta át, hogy először valószínűleg csak a földszintet és az első emeletet alakítják át, a most leégett részt pedig később könnyűszerkezetes technikával újjáépítik. Szólt arról is, a koronavírus-járvány nem tett jót a szektornak, így még előfordulhat az is, apartmanhotellé alakítják a Panoráma Hotel épületét.

10:30

Soron kívül kinyitott éjjel a Coop és a Soproni pékség. Básthy Béla polgármestert reggel értük el.

– Természetesen felmentem éjjel a Panoráma hotelhez. Kétszáz éhes ember dolgozott a helyszínen, és felmerült, hogyan tudunk nekik ételt adni. A helyi COOP üzletvezetőjét hívtam azzal, hogy vásárolnánk tőlük alapanyagot. Azonnal kinyitottak, és ugyanilyen gyorsan reagált a Soproni pékség is. A tűzoltólaktanyában készítettünk szendvicseket, éjjel 11 órára fent voltunk az ennivalóval a hegyen. A közelben lakók is hoztak vizet, kávét, frissítőt – tájékoztatta lapunkat Kőszeg polgármestere a vilámcsapást követő széleskörű összefogásról.

Kapcsolódó cikkek videókkal:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/teljes-terjedelmeben-langol-a-panorama-hotel-felso-szintje-koszegen-fotok-videok-5073830/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában