a hagyomány kötelez

2021.07.12. 07:00

Nyolcadszor vágnak neki az orfalui szlovének a Triglav-zarándoklatnak

Ezúttal a költségek fedezésére támogatást is nyert az orfalui nemzetiségi önkormányzat.

Tersztyánszky Krisztina

A szlovének legmagasabb, szimbolikus hegycsúcsa a 2684 méter magas Triglav. A nemzet címerében is szerepel ez az emblematikus hegy, amit minden szlovénnek életében legalább egyszer meg kell másznia. A Triglav a szlovén nemzetiséghez tartozók számára nemcsak egy hegycsúcs, hanem a szlovénség szimbóluma, a Rába-vidéki szlovének számára jelképezi az anyanemzethez tartozást, a nyelvi örökség megőrzését. Fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az orfalui tájház udvarán pár éve felállítottak egy, a nevezetes hegységből származó sziklát, amit Kis Triglavnak neveztek el. A szikla tövébe pedig a Szlovén Rábavidék minden faluja hozott egy-egy kődarabot.

Az itt élő szlovén nemzetiségi közösségnek az idén is az egyik legnagyobb célkitűzése, hogy az orfalui kis Triglavtól gyalog eljusson a szlovéniai Triglavig. Egy ilyen túra a közösségépítés mellett lehetőséget ad a nemzeti tudat megerősödésére és az anyanyelv ápolására. A zarándokút megtétele során lehetőség lesz Szlovénia különböző tájegységeinek nyelvi kultúráját és sokszínűségét megismerni, saját nyelvi örökségüket megismertetni, és barátságok kötésére is mindig nyílik alkalom.

A nagy vállalkozásra ezúttal pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Bethlen Gábor Alaphoz. A háromszáz kilométeres zarándokút szállás- és étkezési költségeihez másfél millió forint hozzájárulást kapnak.

Kiemelt képen: Az orfalui szlovének egy korábbi zarándoklata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában