Frissen Vasból

2021.07.31. 07:00

Egy helyre kerülhet a hajléktalanotthon és a gondozóház

Ha a közgyűlés hétfőn jóváhagyja, a baloldali városvezetés az evangélikus egyházzal és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központtal köthet megállapodást a hajléktalanotthon és egy gondozóház működtetésére.

Vas Népe

Miközben Ungár Péter a napokban azért kritizálta az Orbán-kormányt, mert több szociális intézmény egyházi fenntartásba került, a szombathelyi városvezetés szociális ellátást érintő javaslatával kapcsolatosan közösségi oldalán lapzártánkig nem közölte véleményét. Az LMP-s országgyűlési képviselő szerint az állam kiszervezi az egyházaknak a szociális ellátórendszert.

A Nemény András által irányított baloldali önkormányzat eközben megállapodást kötne az evangélikus egyházzal és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központtal több, az önkormányzat által eddig ellátott szociális feladat átvétele érdekében. Egy 24 férőhelyes hajléktalanotthon és egy időseket ellátó gondozóház működtetéséről is szól a megállapodástervezet. Mindezek megvalósításához az önkormányzat pénzt is adna: 550 millió forintot. Nemény András előterjesztéséből az is kiderült, hogy a Pozsony utcai gondozóház és a hajléktalanotthon működtetéséhez évente nagyságrendileg 39 millió forintot nyújt az önkormányzat – ha a megállapodás megszületik –, ezt az összeget 2023-tól már nem kell(ene) a város költségvetésében biztosítani.

A határozati javaslatból megtudtuk azt is, hogy amennyiben a megállapodást a közgyűlés jóváhagyja, a polgármestert felkérik arra, hogy folytasson egyeztetéseket az evangélikus egyházzal, a diakóniai központtal, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Féhe NKft. érintett munkavállalóival további foglalkozásukról, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az egyes ellátástípusok megszűnését követően az intézmények dolgozói munkaviszonnyal rendelkezzenek.

Kiemelt képünkön: Új épülettel is bővülhet a diakóniai központ

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-hajlektalanotthon-sorsarol-is-dontenek-a-rendkivuli-kozgyulesen-5158490/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/zanati-uti-hajlektalanszallo-tobb-mint-800-alairast-gyujtottek-5009812/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ertekesitenek-a-szombathelyi-hajlektalanszallot-az-egykori-sportteleppel-egyutt-4900459/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában