Frissen Vasból

2021.07.16. 20:00

V. Németh Zsolt: Ötmilliárd forintos keretösszeggel jelenik meg a zártkerti program

Minden eddiginél nagyobb, ötmilliárd forintos keretösszeggel jelenik meg idén a zártkerti program – jelentette be az agrártárca. A program kezdeményezőjét, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost kérdeztük.

VN

Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón közölte, hogy a pályázatokat augusztus 2-ától a Herman Ottó Intézet Nkft. honlapján lehet kitölteni. A benyújtási időszak augusztus 9-étől a keretösszeg kimerüléséig vagy augusztus 15-éig tart. A pályázó önkormányzatok, önkormányzati konzorciumok 25 millió forintot nyerhetnek vissza nem térítendő támogatásként, egyösszegű előfinanszírozással, utólagos elszámolási kötelezettség mellett. Pályázati feltétel a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon a növényfajták sokféleségének fenntartása, a mezőgazdasági hasznosítást támogató infrastruktúra fejlesztése, a hagyományos épületek, szakrális műemlékek felújítása. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a pályázat nem új zártkertek létesítését, hanem a korábban művelés alatt állók helyreállítását támogatja. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost kérdeztük, aki már évekkel ezelőtt kezdeményezte a zártkerti programot, amely a szívügye.

– Borsod-Abaúj és Zala megye után Vas megyében a legjellemzőbbek a zártkertek. Több olyan tájegység van, ahol minden faluhoz tartozik szőlőhegy, ilyen például a Vasi Hegyhát – kommentálta a hírt V. Németh Zsolt. – A program a 2015-től zajlott mintaprojektek után 2017-ben önállóvá vált, és most új lendületet vett az ötmilliárd forintos kerettel, csak idén többet költünk rá, mint eddig összesen, maximum 25 millió forintot lehet megpályázni.

Amint mondta, számba vették, hogy milyen okok vezetnek oda, hogy gondozatlan birtokok vannak a szőlőhegyeken. Megállapították, hogy leginkább az infrastruktúra hiányzik, ezért utak rendbetételére, vízvételi helyek létesítésére, villanyhálózat kiépítésére, vadkerítésre lehet pályázni. Lehetőség van arra is, hogy az önkormányzat maga vásároljon birtokot, hogy megóvja az ott lévő tájfajtákat, fel lehet újítani a támogatásból akár egy boronafalú pincét, vagy hegyi kereszteket, szobrokat, kápolnákat. – A zártkerti program üzenete, hogy munkaalapú társadalmat építünk, segítünk annak, aki termelni, dolgozni akar – fejtette ki V. Németh Zsolt.

– Ez egyben egy génmegőrzési, tájvédelmi, közösségépítő program, amivel egy életmódot védünk, ami a sajátunk, amit értékesnek tartunk. A cél a magyar vidék változatosságának, a szőlők és gyümölcsösök sokféleségének megőrzése, amely a miniszteri biztos megfogalmazása szerint így megmaradhat egy „korszakokon átívelő menedékvilágnak”.

Kiemelt képen: V. Németh Zsolt az agrártárca legutóbbi sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában