Frissen Vasból

2021.07.28. 11:30

Vas megyei multiknál érdeklődtünk a nyári leállásokról

Terveznek-e nyári leállást a vállalatok? Ha nem, vagy ha igen, mi indokolja egyiket vagy a másikat? Ütemeznek-e a szünet idejére karbantartást, új gépek beüzemelését? Vasi multiknál érdeklődtünk.

Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

– Az Opel Szentgotthárd, mint a Stellantis autóipari csoportosulás tagja, a csoportosulás autógyárainak nyári szünetével összhangban áll le. Mivel az autóösszeszerelő üzemek nyáron leállnak, ezért mi sem tudunk szállítani motorokat, vagyis e héttől kezdődően két hétre leállunk. A leállás során természetesen nem üresedik ki a gyár: karbantartási munkálatokat ütemeztünk erre az időtartamra. Ugyanakkor a szerelő, valamint megmunkáló sorok részleges átépítése is zajlik majd, mivel két új motor gyártására készülünk fel – válaszolt kérdésünkre Kaszás Zoltán szóvivő.

– A TDK jelenleg nagy megrendelésállománnyal dolgozik, magasak a vevői igények, a vállalat nyáron is folyamatosan bővít. Fontos szempont, hogy a munkatársak ki tudják venni a nyári szabadságukat, ahogy az is, hogy a megrendeléseket ki tudjuk szállítani a vevőink igényei szerint. Ezeket figyelembe véve gyártósoronként különböző időszakokban történik a nyári leállás, tudtuk meg Takács Balázstól, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatójától. Ahol a megrendelésállomány megkívánja, ott a szabadságokat egymáshoz képest eltolva adják ki, ezek a gyártósorok csökkentett kapacitással dolgoznak. Az egyes sorokon a leállások ideje alatt végzik el a nagykarbantartásokat, felújítási feladatokat. Beruházási programjukhoz kapcsolódva folyamatosan érkeznek új gépek nyáron is.

– A Nestlé büki gyárában egyáltalán nem tervezünk leállást, szerencsére olyan mennyiségű megrendeléseink vannak, hogy 7/24-ben is alig tudjuk teljesíteni, árulta el Markócs Ágnes, a cég büki PURINA gyárának HR-menedzsere.

A SCHOTT Hungary Kft.-nél Vizi Balázs régiós igazgató úgy nyilatkozott: általában két hétre leáll a teljes gyártás a nyár folyamán. A tavalyi és az idei év azonban eltér a megszokottól, amit nagyrészt a járvány tesz indokolttá. – A cégünk által készített üvegcsék iránt megnövekedett a kereslet. Emiatt az üvegcse termelési részlegen és a kapcsolódó területeken csak néhány napos lesz a leállás, de nyáron mindenki igény szerint ki tudja venni a szabadságát. Az ampulla és karpulla gyártási részlegeken idén is megvalósul a 2 hetes leállás. A szellemi állományú munkavállalók nagy részére is igaz ez, de egyes területeken lesznek bent kollégák. A karbantartásokat, állagmegőrző javításokat és korszerűsítéseket általában a leállás idejére tervezzük. Amiatt, hogy most csak részleges lesz a leállás ezek egy részét át kellett ütemeznünk, de erre időben felkészültünk.

Lukácsházáról cégünk most hatalmas ráhatással bír a járványhelyzetre. Felelős gyártóként a lehető legmagasabb szinten szeretnénk kiszolgálni partnereinket, hiszen a vakcina gyártását világszerte biztosítani kell – fogalmazott Vizi Balázs. Ez egy nagyon nehéz időszak, de büszkék vagyunk arra, hogy mi is hozzájárulhatunk a COVID-19 járvány mielőbbi legyőzéséhez.

Kiemelt képünkön: A Nestlé büki gyárában egyáltalán nem áll le a termelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában