Frissen Vasból

2021.08.04. 14:00

Elkezdődött a bevásárlás az új tanévre a megyében – Vasi üzletekben néztünk körül

Az üzletláncok, a kisboltok és az online áruházak kínálata is gazdag.

Tóth Judit

Egy kisebb körmendi papírboltban egész nap van forgalom, csak délidőben van egy kis szünet. Pallósi Zsoltné Andi és Szijjártó Miklósné Kriszti üzletvezetők azt mondják, hogy vevő most is van, de sokan kicentizik, és a hónap utolsó két hetében indulnak vásárolni. A kínálat sokféle, az egyszerűtől a díszes, dizájnos darabokig minden megtalálható, legyen szó füzetről, íróeszközről, tolltartóról vagy iskolatáskáról. Az árak a minőséghez igazodnak. A legdrágább tétel a listán az iskolatáska, ára tízezer forintnál kezdődik. A kisboltok mellett a nagyáruházakban is készülnek az iskolakezdésre, tele vannak a polcok, emellett az online vásárlás lehetősége is adott.

A körmendi Molnár család inkább a személyes vásárlást választja, helyben igyekszik beszerezni mindent. Annamari, az anyuka nemcsak most vásárol, hanem szeptemberben, a leárazásokkor is. Ilyenkor nagyobb tételben vesz például füzeteket, és elteszi őket későbbre. A családban négy gyerek van, Levente a legidősebb, most kezdi a 11. évfolyamot Szombathelyen. Beiskolázása nem annyira költséges, jobbára nagy méretű füzetekre van szüksége, ezeknek jó részét már megvette a család. A lányok még általános iskolába járnak, Réka most lesz nyolcadikos, Szonja most lép felső tagozatba, Nóri a második osztályt kezdi. – Tavaly nagyobb ráfordítást igényelt az iskolakezdés, hiszen a legkisebb gyerek akkor lett elsős. Mindent meg kellett venni. Iskolatáskát, tolltartót, rajzeszközöket, füzeteket – mesélte az édesanya.

– Most azért már könnyebb, hiszen a felszerelések közül sok minden két-három évig is használható, például a tempera, a gyurma vagy a festőkészlet. Az iskolatáskákat is nagyjából háromévente cseréljük, ha elszakadnak, elhasználódnak, így ez a költség sem jelentkezik minden évben. A tornafelszerelést viszont mindig meg kell újítani, mert nőnek a gyerekek. Annak ellenére, hogy most már a nejlonborítók népszerűek, én még veszek bekötőpapírt. Ez inkább már nosztalgia, én nagyon szerettem ezt iskoláskoromban – mondta lapunknak Annamari.

A nagycsaládos anya azt is kiemelte, hogy komoly segítséget jelent az ingyenes tankönyvcsomag. Korábban az iskolakezdésre a munkahelyétől is kapott támogatást, most ez a lehetőség már nincsen, de a cég szakszervezeténél és alapítványánál áprilisban lehetett pályázni egy kisebb összegre. Így gyermekenként egyszeri nyolcezer forintos támogatáshoz jutottak. A család még nem igazán ég iskolalázban, de muszáj készülődni, hiszen szűk egy hónap múlva újra becsengetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában