Frissen Vasból

2021.08.12. 15:00

Évkezdés előtt a megújuló szentgotthárdi iskolák

Szeptembertől a több egységből álló intézmény helyett a világnézetileg semleges Arany János nyolc­osztályos általános iskola és az egyházmegyei fenntartású Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium kezdi meg működését.

Tersztyánszky Krisztina

A Széchenyi-iskola épületében megkezdődtek az átalakítási munkák

Fotó: Cseh Gábor

Az eddig az alsó tagozatosoknak helyet adó Arany János iskolában folyó előkészületekről a fenntartót, a szombathelyi tankerületet kérdeztük. Fodor István igazgató arról tájékoztatott, hogy az állami fenntartású, 1–8. évfolyamos Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola hivatalosan 2021. szeptember 1-jétől kezdi meg működését. Az elsős tanulók beiratkozása még a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola és Gimnázium Arany János 1–4. Évfolyamos Általános Iskolájában történt meg 2021 áprilisában.

A tanév végén a szülők nyilatkoztak arról, hogy a 2021/2022-es tanévet gyermekük az egyházi vagy az állami fenntartású iskolában kívánja megkezdeni. A nyilatkozatok alapján alakult ki a tényleges tanulói kör. A nyár folyamán az épületben számos felújítási munka zajlott, amelynek keretében több tanterem és a tornaterem padozata megújult, a felső tagozatos évfolyamok tanításához szükséges szaktantermek kialakítása megkezdődött. A tanév előkészítésével kapcsolatos költségeket a Szombathelyi Tankerületi Központ biztosítja.

A Széchenyi-iskola épületében megkezdődtek az átalakítási munkák
Fotó: Cseh Gábor

A katolikus egyház által átvett intézményegységek kialakításáról Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános tájékoztatott. Mind a volt Vörösmarty Gimnázium, mind a Széchenyi-iskola épületében készülnek a tanévkezdésre. Az eszközök leltározása után megkezdődött a takarítás, a festés, renoválás, az alsó tagozatosok számára új iskolabútorok beszerzése. Azoknak a szülőknek, akik gyermeküket az egyházi fenntartású iskolába szeretnék járatni, a beiratkozással nem volt semmi teendőjük. A gimnáziumban 12, az általános iskolában 19 osztállyal kezdődik meg a tanítás.

Az iskolalelkészi teendőket Óra Krisztián fogja betölteni, az igazgatói posztra Balogh Évát nevezte ki a megyés püspök, az általános iskolai tag­intézmény vezetője a korábbi igazgatóhelyettes, Csuk Hajnalka lesz. A szülők kérésének megfelelően már az idén egy sporttagozatos első osztály indul felmenő rendszerben, szintfelmérés után kerülhettek be a gyerekek.

A Szent Gotthárd intézménynek része lesz a Magyarlak-Csörötnek Általános iskola és rábagyarmati telephelye is – itt is folynak a tanévkezdés előkészületei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában