Frissen Vasból

2021.08.10. 07:00

Rekordon a foglalkoztatottak száma

Egyre kevesebben keresnek állást, miközben a foglalkoztatottak száma rekordot döntött. Vas megyében is tovább javultak a munkaerőpiaci mutatók.

Budai Dávid

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében júliusban 261,8 ezer álláskereső szerepelt, ami csaknem 104 ezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az álláskeresők száma 2020 júliusához képest 28,4 a megelőző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent. Júliusban 143,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 49 százaléka álláskeresési ellátásban, 51 %-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült, viszont az álláskeresők 45,3 %-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők 17,7 %-kal lettek többen tavaly óta. A foglalkoztatók 346 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be, ami jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, több mint 2300 munkavállalót érintő létszámleépítéstől. A leépítések most a főváros mellett Fejér és Zala megyét érintették.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6 % volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,1 %-os értéket mutatott. A legkedvezőbb munkaerőpiaci mutatókkal hagyományosan Győr-Moson-Sopron megye (1,4 %, illetve 1,0 %) rendelkezett, de jó a helyzet Budapest, Csongrád-Csanád, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és szokás szerint Vas megyében is (3,4 % illetve 2,6 %). Nálunk 4401 álláskeresőt tartottak nyilván, 0,9 %-kal kevesebbet, mint júniusban, ami a gyakorlatban 38 fős csökkenést jelent, ez ugyan nem tűnik túl soknak, ám a múlt évhez képest igen jelentős a változás, hiszen 3380-nal kevesebb most az álláskereső, mint tavaly ilyenkor, ami 43,4 %-os mérséklődést jelent. A hónapban 2704 nyitott pozíció volt a megyében, amiből 759 álláshelyet be is töltöttek.

Kiemelt képünkön: Egyre többen találnak munkát Vas megyében is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában