Frissen Vasból

2021.08.30. 19:31

Rendhagyó falunapot tartottak Vönöckön – fotók

Rendhagyó falunapot tartottak szombaton a településen. A rendezvény részeként felavatták az újonnan elkészült Történelmi Emlékparkot és Díszpolgári Címet adományoztak.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Ohr Tibor

Az Emlékpark terveit tavasz óta szövögette a Képviselő-testület, s apránként, lépésről lépesre augusztus 27. napjára megvalósult az elképzelés.

Az ötlet azonban már jóval korábban felvetődött, hiszen mostanáig az I. világháborús emlékművön kívül nem volt más olyan emlékhely a településen, ahol Magyarországot, s a magyar népet érintő legfontosabb történelmi eseményekről, s ezek során elhunyt hősi halottakról való megemlékezésnek helyet adhatott volna. A Hivatal melletti Park tökéletes helyszínnek bizonyult az 1948-49-es forradalom és szabadságharc, az 1956-os forradalom és szabadságharc, Trianon, valamint az I. és II. világháború hősi halottainak emlékére emeltetett emlékkövek számára.

A négy követ Dénes Sándor helyi vállalkozó ajánlotta fel Vönöck község javára – mondta el lapunknak Buti Mónika, a település polgármestere, majd hangsúlyozta:

a Történelmi Emlékpark önkormányzati forrásból valósult meg, azonban széles körű, s példaértékű társadalmi összefogás és lelkes csapatmunka nélkül mindez nem jöhetett volna létre kis falunkban. Ezentúl egy gyönyörű fából készített kapun át vezet az út az Emlékparkba: két oldalsó pillére eperfából, az összekötő ív akácfából készült László Imre vönöcki asztalos vállalkozó keze munkájának köszönhetően.

A láncra függesztett tábla – melynek gyönyörű feliratozását Takács Attila helyi vállalkozó készítette – azt hirdeti: méltó helyen emlékezhetünk hősi halottainkra, valamint Trianonra.

A Falunap keretein belül a Képviselő-testület Díszpolgári Címet adományozott Molnár Istvánné, a Vönöcki Napköziotthonos Óvoda egykori vezetőjének több évtizedes kiemelkedő pedagógiai munkája, valamint Vönöck érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. Ennek átadásán részt vett Ágh Péter, Észak-Vas megye Országgyűlési Képviselője is. – Országot úgy tudunk építeni, ha mindenki a maga helyén teljesíti a kötelességét, legyen az a gyerekek nevelése, a kemény munka, vagy éppen a közösségért való tettrekészség. Így válik mindenki hétköznapi hősként országépítővé. Ebben mutat példát Molnár Istvánné életútja, aki hivatása réven mindig a felnövekvő nemzedékek mellett állt – fogalmazott.

Ezúton is köszönetet mondunk Ágh Péter országgyűlési képviselő Úr részvételéért és nemes gondalataiért.

Köszönetet mondunk a Vas Megyei Közgyűlés elnökének, Majthényi László Úrnak a Díszpolgári Cím adományozása és Falunapi rendezvényünk kapcsán nyújtott nagylelkű támogatásáért.

Természetesen a hagyományos falunapi programok sem maradtak el: focibajnokság, sakkverseny, sörivó verseny, a helyi lakosok felajánlásának köszönhetően sütivásár, és a gyermekek örömére tűzoltóautó bemutató. Délután Szép Bence humorista-bűvész csalt mosolyt az vendégek arcára, majd Kovács Kinga szívből jövő, csodás énekhangját hallgathatta a nagy létszámú közönség. A Fergeteg Néptánc Egyesület szó szerint fergeteges hangulatot teremtett.

Berta István fazekas mester felajánlásának köszönhetően megépült a falu első kemencéje, melyben szorgos kezek által napközben – a profi falubeli szakácsok kitűnő falunapi vacsorájának elkészültéig – megállás nélkül sült az ízletes langalló.

Este szemet gyönyörködtető Kopula tűzijáték, majd A Két Zsivány frenetikus koncertje és a Halmosi Duó hajnalig tartó örömzenéje zárta a rendezvényt.

Hálásan köszönjük valamennyi falubeli és környékbeli lakos nélkülözhetetlen és lelkes segítségét, mely nélkül ez a szép, tartalmas és igazán jó hangulatú nap nem valósulhatott volna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában