Frissen Vasból

2021.09.25. 10:00

Csapra verték a hordót – Egy 2019-es évjáratú cabernet franc lett Kőszegen a város bora

A képviselő-testület tagjai rendkívüli ülésükön már csütörtökön, a szüret előestéjén kiválasztották a győztes tételt, de csak pénteken hullt le a lepel: 2021-ben a Láng Pincészet 2019-es Cabernet franc-ja érdemelte ki Város Bora címet.

Tóth Kata

– Megtiszteltetés, hogy a kőszegi szőlő-és bortermelők hírnevét tovább öregbíthetem, és meglepetés a győzelem. Szerencsés ember vagyok, mert negyven éve azt tehetem, amit szeretek, és ennek néha megvan a gyümölcse – fogalmazott Láng József az eredményhirdetés után. Megköszönte családjának, hogy átsegítik a nehézségeken és munkatársainak, hogy a 10 hektár szőlő műveléséből ők is kiveszik a részüket. A győztes borra térve azt mondta: nagyon jó volt a 2019-es évjárat. Olyan meleg volt a nyár, hogy a kőszegi szüretre szinte már nem volt kinn szőlő. A cabernet franc későbbi érésű fajta: október közepén szüretelték le 19 mustfokkal. A mai trend szerint a friss, gyümölcsös vörös borokat kedvelik az emberek, nem a hosszú fahordós érlelésűt. Ez a cabernet franc nem látott fahordót, megőrizte frissességét, gyümölcsösségét.

A Fő téren csapra verték az első hordó bort, amit a hagyomány szerint az előző évi nyertes pincészet ajánlott fel. Tavaly Jagodics Attila blauburgere nyert, a kiírás szerint az ő kötelessége volt egy hordó bort felajánlani. Ezt verte csapra a színpadon Básthy Béla polgármester, egyben megnyitotta a kőszegi szüretet. Aki csak akarta, meggyőződhetett arról, milyen volt Kőszeg bora az elmúlt évben.

Az ifjúsági fúvószenekar után a Borbarát Hölgyek meglepetés-bordalcsokrának tapsolhatott a közönség. A hölgyek hagyományosan áprilisban, a szőlőjövés idején avatják új tagjaikat. Az idén csak online közvetítették az ünnepséget, a szüret jó alkalmat adott arra, hogy három új tagjukat, Micskei Rozáliát, Olhá-Kutrovits Andreát és Cser Nikolettát felavassák. A ceremónia próbatétellel kezdődött: a tavalyi hölgyek borát és egy másik fajta bort kóstoltak: ki kellett találniuk, hogy a kettő közül melyik a blauburger. Ünnepélyes fogadalomtételük után a polgármester a hölgyekre adta a tagságot jelképező vállszalagot.

Elnökük, Tóth Adrienn elmondta: az idén újdonságként a kőszegi termőhelyre jellemző blauburger borokat külön kategóriában versenyeztették. A legmagasabb pontot szerzett nedű lesz egy évig a hölgyek zászlós bora: a Stefanich Pincészet blauburgere. A fehér, vörös és rosé kategóriákból legmagasabb pontszámot elért bor pedig a hölgyek bora: ez a Néber-Tóth pincészet zweigelt-je lett. A kategóriagyőzteseket is sorolta: a Jagodics pince chardonnay-ja, Cserkuti Zsolt kékfrankos roséja, a vörös kategória győztese pedig egyben a legmagasabb pontot elért bor lett, a Néber-Tóth Pince Zweigeltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában