Frissen Vasból

2021.09.22. 07:00

Félezer éves műtárgyat adták át a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár számára Szombathelyen

A levélritkaságot eddig a Smidt Múzeumban őrizték.

Merklin Tímea

20210921 Csapláros Andrea Savaria Múzeum igazgatója, Erdődy László, Dénesi Tamás a Pannonhalmi Főapátság Levéltárának igazgatója, Smidt Múzeum gyűjteményében őrzött, Ráskay Lea kézírásával Elena priorissza nevében írt levél (1520 k.) ünnepélyes átadása a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár számára

Fotó: Cseh Gábor

Ünnepélyesen átadták kedden a Smidt Múzeumban, a gyűjteményükben őrzött, Ráskay Lea kézírásával Elena priorissza nevében 1520 körül írt levelet a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár számára.

A levélritkaság 500 éves, a híres kódexmásoló, Ráskay Lea kézírását őrzi. A levelet Bocskay Ilona, a Nyulak-szigeteki (ma Margitsziget) domonkos apácakolostor priorisszája íratta unokaöccsének, Bocskay Istvánnak, aki néhány évvel később a mohácsi csatában lelte halálát.

Csapláros Andrea megyei múzeumigazgató elmondta, hogy fájó szívvel adják át a Smidt Múzeumból a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárba a műtárgyat, de barátsággal, és annak tudatában, hogy gondoskodással fogják tovább őrizni az Erdődy család többi irata között.

Fotók: Cseh Gábor

Gróf Erdődy László és dr. Dénesi Tamás, a főapátsági levéltár igazgatója közösen tartottak előadást „Az Erdődy Levéltár útja Vépről Szombathelyen át Pannonhalmára” címmel, bemutatva a dokumentumok nyomon követhető útját, amelynek során nem tudni, hogy került a levél a Smidt Múzeumba. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, aki felhívta a figyelmet a kódexmásoló levelére „Domonkos rendi reform és anyanyelvűség a 15-16. század fordulóján” címmel foglalta össze a történelmi hátteret, ennek része, hogy a domonkosok női rendházakat is vettek át. Az apácák tevékenységéről szólva emelte ki, hogy Ráskay Lea a női kódexmásolók egyike volt, aki kérésre vagy diktálásra írhatta a levelet.

Haader Lea a levélritkaság egyes részeit fel is olvasta, hogy éreztesse retorikáját, és bemutassa témáját, amely a jobbágyok sanyargatása volt. Bocskai Ilona szólt benne az unokaöccséhez, Bocskai Istvánhoz, akit a türelmetlen kapzsiság vezetett a szegényemberek kifosztásához. Elemzésének egyik érdekes momentuma volt, hogy ismerve a kódexmásoló kézírását, látta, hogy az felszabadult az évek során, és a „z” betű változásán látszik, hogy a pályájának egy kései produktuma ez.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, Erdődy László, Dénesi Tamás a Pannonhalmi Főapátság Levéltárának igazgatója a Smidt Múzeum gyűjteményében őrzött, Ráskay Lea kézírásával

Dr. Dénesi Tamás levéltárigazgató azzal vette át a levélritkaságot, hogy értékeli a nagyvonalúságot, amellyel átadják, cserébe elfogadja, sőt szószólója lesz Szent Márton születése szombathelyi verziójának a pannonhalmival szemben.

Felszólalásában Keppel Csilla, dr. Smidt Lajos magángyűjtó unokája azt kérdezte, mi bizonyítja, hogy a nagypapa nem egy Erdődytől kapta a levelet ajándékba, hiszen a grófi család több tagját is operálta. Dr. Smidt Erzsébet, a gyűjtő lánya azt osztotta meg a közönséggel, biztos abban, hogy az édesapja a vépi Erdődyektől kapta gyűjteményébe a levelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában