Frissen Vasból

2021.09.18. 11:30

Olvasói panasz: lesben állnak a SZOVA ellenőrei? – Utánakérdeztünk a konkrét esetnek

Feldúlt olvasónk kereste fel szerkesztőségünket: azt mondja, alig néhány percre távolodott el az autójától, máris megbüntették. A konkrét esettel kapcsolatban nem kaptunk információt, de a szabálytalan parkolások pótdíjazásának folyamatát részletezte a Szova Nzrt.

VN

Németh Tamás mutatja a kapott dokumentumokat

Fotó: Cseh Gábor

Szombathelyi olvasónk, Németh Tamás azzal fordult lapunkhoz: megbüntették múlt pénteken a Szily János utca 14. szám alatt. Azt állítja, mindössze 2-3 percre távolodott el a kocsitól, bement a kisállat-kereskedésbe, közben a kollégája végig az autónál tartózkodott. Olvasónk nem a bírság jogosságát vonja kétségbe – az eset után rögtön befi zette a pótdíjat –, hanem az „eljárás” zavarja. Mintha vadászott volna rá az ellenőr: messziről készült az első fotó az autója hátuljáról, épphogy belépett az üzletbe, csak utána ment közelebb a kocsihoz az ellenőr a parkolási ügyfélkapun tárolt fotók sorrendje szerint. A férfi szerint nem ártana azt is feltüntetni, hol van a közelben parkolójegy-kiadó automata.

A napokban hasonló tartalmú bejegyzés került fel a közösségi oldalra: egy ugyancsak Szombathely belvárosában történt eset kapcsán egy férfi úgy fogalmazott: őt lesben állva várta a parkolóőr, és amíg elsétált egy automatához, hogy jegyet vegyen (végül mobilparkolást indított), gyorsan megbüntette.

Kíváncsiak voltunk a másik fél, a Szova Nzrt. álláspontjára is. Megkérdeztük azt is, hol van a legközelebbi automata, és hogy lehetne-e emberségesebben kezelni a hasonló eseteket. Kérdéseinkre Potyondi Nikolett kommunikációs és HR-munkatárstól érkezett válasz. Mint írta, az esettel kapcsolatban a GDPR miatt nem adhatnak ki konkrét információkat, általánosságban tudják bemutatni a

szabálytalan parkolások pótdíjazásának folyamatát.

Németh Tamás mutatja a kapott dokumentumokat
Fotó: Cseh Gábor

– A parkolóőrök számára szigorú protokollt ír elő számos parkolótársaság, többek között a Szova által is használt és a hatályos jogszabályok fi gyelembevételével működő MiniPark program. A szoftver az összes pótdíjazás minden lépését dokumentálja, az adatok a későbbiekben lehívhatók, és egyértelmű bizonyítékként szolgálnak a vitatott bírságolások esetében. A fizetőparkolókban várakozó gépjárművek ellenőrzése azzal kezdődik, hogy a parkolóőr meggyőződik arról, hogy működik-e az adott parkolóhoz tartozó automata, próbajegyet vásárol. (Ha később bírságolásra kerül sor, a programban ismét ellenőrzi, hogy a jogosulatlan parkolás hely

színén volt-e automatahiba.)

Ezt követően szemrevételezi, hogy a parkoló gépjárműben van-e kihelyezett parkolójegy. Amennyiben nincs, a rendszám alapján megnézi a MiniPark programban, hogy rendelkezik-e parkolóbérlettel a tulajdonos, esetleg indított-e mobilparkolást. Ha nem, akkor fotót készít az autóról, amely a programba úgynevezett várólistára kerül a fényképezés időpontjával együtt. Kizárólag a parkolójegy vásárlására biztosított 5 perc letelte után engedélyezi a program a pótdíjazás folytatását – egy újbóli adatlekéréssel –, amennyiben továbbra sincs érvényes parkolójegye a tulajdonosnak (ha időközben vásárolt jegyet, vagy mobilparkolást indított, nincs pótjegy).

Az 5 perc türelmi időn belül nem is tudnak bírságot kiszabni a kollégáink, az ezzel ellentétes reklamációk tehát nem lehetnek helytállóak – írta. A parkolóautomaták elhelyezkedésével kapcsolatban megjegyezte: minden fizetőparkoló-helyről kényelmesen elintézhető a jegyvásárlás a rendelkezésre álló 5 percen belül a sétával, esetleges sorban állással együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában