Ifjú kutató

2021.09.01. 17:30

Pro Scientia Aranyéremben részesült a körmendi Buti Nikolett, a Magyar Tudományos Akadémián veheti át a kitüntetést

Körmend Kiemelkedő teljesítményéért Pro Scientia Aranyéremben részesült Buti Nikolett, az ELTE PPK testnevelés–gyógytestnevelés–egészségfejlesztés tanár szakos – már végzett – hallgatója.

Markó Petra

Fotó: VN

A tanács 1989 óta díjazza a tehetséges hallgatókat: az idén összesen negyvennyolc Pro Scientia, két Pro Arte és egy Junior Pro Scientia Aranyérem odaítéléséről döntöttek.

Pro Scientia Aranyéremben az a fiatal részesülhet, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújt, és arról pályamunkák, előadások vagy irodalmi, művészeti, illetve tudományos alkotások formájában számot ad.

– A Pro Scientia Aranyérmet az egyetemi évek során nyújtott hallgatói össz­teljesítmény alapján ítélik oda, természetesen pályázat benyújtása is szükséges hozzá – mondta el az elismerés kapcsán Buti Nikolett.

Az aranyéremmel a kiemelkedő egyéniséget is elismerik. Buti Nikolett kitartó munkája az évek alatt folyamatosan teljesedett ki, kutatásaival újabb és újabb kiemelkedő eredményeket ért el.

– Az egyetemi éveim kezdetén remélni sem mertem, hogy ilyen eredményeket érhetek el, csupán a tanulmányaim sikeres teljesítése volt a cél. Az első félév után kezdtem megismerkedni a tudományos diákköri munkával, a kezdeti nehézségeket leküzdve pedig egyre jobb tanulmányaim lettek, amire később már tudatosan is törekedtem. 2016-ban indítottuk el témavezetőmmel, H. Ekler Judit tanárnővel A sportoláshoz kapcsolódó tudatos vízfogyasztás című kutatásunkat, amelynek további kutatásain a mai napig dolgozunk – mondta érdeklődésünkre Nikolett, majd így folytatta: – Az évek során adódó lehetőségeket igyekeztem kihasználni: demonstrátorként segítettem oktatóim munkáját, a Magyar Diáksport Szövetség XFIT tesztrendszerében mérőszemélyként vettem részt (ez a tesztrendszer egyebek mellett azon szemléletmód átadását támogatja, amelynek fókuszában a fejlesztési lehetőségek minden gyermek számára történő biztosítása áll), segítettem egy pályázat gyakorlati megvalósítását, volt lehetőségem angol nyelven is ismertetni kutatásomat egy konferencián – részletezte, megjegyezve:

– Ugyan voltak közben nehézségek és hullámvölgyek, de most már abszolút egyetértek azzal, hogy a kemény munka mindig kifizetődik, így számos ösztöndíjat sikerült elnyernem. Nagy büszkeség számomra, hogy a városom, Körmend által adományozott Boldog Batthyány-Strattmann László-ösztöndíjat egymás után ötször is nekem ítélték, a Pro Scientia Aranyéremre pedig az egyetemi éveim megkoronázásaként tekintek, hiszen óriási elismerés számomra, hogy november 24-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében (a magyar tudomány hetének programjaihoz kapcsolódva) vehetem majd át a díjat – zárta gondolatait Buti Nikolett.

Kiemelt képünkön: Buti Nikolett: ez egyetemi éveim megkoronázása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában