Frissen Vasból

2021.09.16. 14:00

Ugyan még nincs hideg, de a szolgáltatók szeptember 15-től készen állnak

Jogszabályi rendelkezés szerint szeptember 15-én megkezdődött a fűtési szezon, de a késő nyarat idéző időjárásnak köszönhetően eddig még egy társasház, intézmény sem kérte a szolgáltatás beindítását.

Cseh-Egyed Bernadett

20210915 Molnár Lajos távhős mérő, radiátor, indul a fűtési szezon, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi Molnár Lajos Váci utcai otthonában most még jó meleg van, pár napig biztosan nem lesz szükség fűtésre. Azt mondja, a szigetelésnek köszönhetően egyébként is megváltozott a lakások klímája, sokat jelent a hőérzet szempontjából, hogy nem szökik ki egyből a meleg, illetve fordítva. A termosztatikus szelepet is megmutatja, ennek és a költségmegosztóknak köszönhetően személyre szabhatják a lakások, helyiségek hőmérsékletét.

– Tavaly 25 ezer forintot spóroltunk meg úgy, hogy folyamatosan 23 Celsius-fok van nálunk. Beliznai Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke úgy érzi, a lakástulajdonosok megbíznak bennük, a többéves gyakorlat szerint már nem szavaznak egyenként a lakók, akkor kérik a fűtés elindítását, amikor azt időszerűnek érzik. – Ezt írásban kell megtennünk, a szükséges nyomtatványt már megkaptuk a távhőszolgáltatótól. Ilyenkor mindig figyelembe vesszük, hogy mennyire hidegek az esték és az éjszakák, és hogy az idősek, kisgyermekek előbb fáznak. A jelenlegi helyzetben egyébként sem célszerű megkockáztatni egy megfázást némi spórolásért cserébe – fogalmaz.

Beliznai Pálné kiemeli, egyre több lakót sikerült meggyőzniük: ha elmennek otthonról, ne tekerjék le teljesen a radiátor szabályzóját, mert utána a hideg levegő újbóli felfűtése többe kerül, mint ha ráfűtenek a majdnem melegre. Jogszabályi rendelkezés alapján a fűtési időszak szeptember 15-én megkezdődött, Szombathelyen általában akkor indítják be a szolgáltatást, amikor a napi átlaghőmérséklet három napig egybefüggően kevesebb mint 15 Celsius-fok. Kocsis Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. sajtóreferense arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben egy fűtési kör több társasházból, lakóközösségből áll, és ez esetben a hozzájuk érkező

kérést csak akkor tudják teljesíteni, ha minden érintett lakóközösség akarata egybeesik.

Hozzáteszi: a fűtés elindítása után érdemes néhány napra kinyitni a radiátorokon lévő szelepeket, hogy a légtelenítés a teljes fűtési körön megvalósuljon. Ha valahol megragad egy légbuborék, nem melegszik át a radiátor. A központi légtelenítést a fűtésindulás után a hőközpontban vagy a felhasználói rendszeren lévő automata légtelenítők elvégzik. Elmondja azt is, amennyiben a fűtéssel kapcsolatban a lakók bármilyen problémát tapasztalnak, először azt érdemes ellenőrizniük, a teljes épületet érinti-e a hiba. Ez esetben ezt feltétlenül jelezzék az ügyfélszolgálatnak vagy a közös képviselőnek. Ha egyedileg, egy radiátornál tapasztalható hiba, forduljanak szakemberhez.

A celldömölki távhőrendszerhez 461 lakás és légtérfogat arányában ugyanennyi közüzemi felhasználó tartozik. Bicskei Tibor, a Cellenergo Kft. ügyvezető igazgatója elmondja, természetesen még senki nem kérte a szolgáltatás elindítását, az elmúlt évek tapasztalatai alapján náluk ez általában akkor következik be, ha a napi középhőmérséklet három napon keresztül 12 Celsius-fok alatt marad. Fontos azonban, hogy ettől a naptól kezdve sem a szolgáltató, sem a felhasználó nem kezdhet olyan felújításba, átalakításba, amely a szeptember 15-e óta rendelkezésre álló fűtési szolgáltatást megzavarná.

Kiemelt képen: A szombathelyi Molnár Lajos Váci utcai lakásában a termosztátot ellenőrzi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában