Frissen Vasból

2021.09.20. 07:00

Vidám szüreti menetek járták az utcákat Vas megye több pontján – rengeteg fotó

Zajlik a szüret a vasi településeken, ezen a szombaton is több helyen tartottak szüreti felvonulást, és a helyi közösségek műsorokat adtak.

VN

20210918 Szüreti felvonulás, CSepreg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Csepregen a tűzoltószertártól indult a tréfás felvonulás, fúvószenekarokkal és mazsorettekkel gazdagították a feldíszített lovas kocsik és pótkocsis traktorok menetét. A közösségek, baráti társaságok között ott voltak a borhölgyek, a tűzoltók, a vadászok is, akik a Magyar falu programból nyert traktort trófeákkal díszítették.

A borászok közül Tóth Marcell egyesületi elnök apácaruhában volt, fejfedője alól szőke fürtök lógtak, mondta, hogy siet, misére kell mennie. A beöltözéssel nem volt egyedül, több férfi gondolta úgy, hogy asszonyt játszik ezen a napon. A sarkon Horváth József és családtagjai musttal, almával, szőlővel kínálták a házuk előtt elhaladó menetet, amely a Promenádhoz érkezett. Ott vásár volt, és a borosgazdák, borhölgyek átadtak egy terménykosarat Horváth Zoltán polgármesternek, aki megnyitotta a rendezvényt.

– Régen a főúrtól kellett engedélyt kérni a szürethez, ezt a hagyományt visszük tovább laza formában – tudtuk meg Ziembicki Erzsébet kultúrház-igazgatótól, aki a közösségek segítségével az egyik fő szervező volt. A színpadi műsorok között a Farkas Sándor Egylet régi magyar táncot mutatott be. Az idei csepregi szüret karakterét a fúvóskoncertek adták: a helyi zenekar meghívta a szombathelyi és a kőszegi fúvósokat is játszani, fel­lépett az Isis Big Band és a Big Mouse Band is.

Sárváron a szüret rendezvényeit hagyományosan a Sárvári Néptánckör Kulturális Egyesület szervezi. A hétvégén tar­tott kétnapos programba az időjárás is beleszólt. A pénteki nyitónap eseményei a Nádasdy-vár aulájába kényszerültek, ahol fellépett Kiss Judit és zenekara, valamint vitnyédi, gencs­apáti és zalai hagyományőrző táncosok. Szombaton a Sárvár Aréna parkolójában folytatódott a Sárvári Szüret a hagyományos portékák vásárával és kézműves-bemutatókkal.

Kondora István polgármester is megkóstolta a friss mustot a Sárvári Szüreten
Fotó: Pajor András

Az érdeklődők kóstolhattak frissen préselt mustot, és megismerkedhettek a gombkötőmesterséggel is. A színpadon kora este Valódi Tiszta Folklór címmel kezdődött műsor hat táncegyüttes közreműködésével, majd a Times New Román zenekar adott koncertet. A borús idő ellenére a szüreti mulatság késő este moldvai csángó táncházzal zárult.

A Lukácsházán és Gyöngyösfaluban végigvo­nuló szü­reti menetben felfedeztük a Pusztacsói Vadnyugat és a cáki tűz­oltók kocsiját is. Itt-ott az emberek kipakoltak az utcára egy kis közösségi eszem-iszomhoz. Bozsokon a kőszegi Hajnalcsillag együttest és Regős-Foki Veronika színésznőt szintén láttuk a színpadi fellépők között. Estefelé megérkezett Ágh Péter ország­gyűlési képviselő is, hogy az ünneplőket köszöntse. A barátságról beszélt, ami összetartja a közösségeket, s amelyek láthatólag büszkék a hagyományaikra. Kiemelte: a falu több mint 73 millió forint forrást kapott különböző fejlesztésekre 2020–2021-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában