Frissen Vasból

2021.10.18. 07:00

A Trianon-tárlatot és a Vármegyei Börtönt is megtekintették a kőszegi Árpád-házi iskola gimnazistái – fotók

A kőszegi Árpád-házi iskola gimnazistái múlt pénteken a levéltár világával ismerkedtek a megyeszékhelyen, megnézték A trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében kiállítást is.

Tóth Kata

Trianon-kiállítást nézik meg az Árpád-házi iskolások, Bajzik Zsolt, Kiss Csaba, 20211015, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium négy gimnáziumi osztálya, nyolcvan-kilencven diák látogatott el Szombathelyre a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárába.

Egy csoportjuk egy harmincperces vezetés erejéig „bejutott” az egykori Vármegyei Börtönbe, a 19. század ott raboskodó hírhedt és híres alakjainak celláiba, mások a levéltár történetével, az ott zajló munkával, a régi oklevelekkel, érdekességekkel ismerkedtek a Hefele Menyhért utcai épületben. A többiek – lévén nagy csoportoknak szűkös a kiállítótér – pedig megnézhették a Túlélni a tragédiát – A trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében című emlékkiállítást. Mint megtudtuk, a tárlatra a nyitvatartási időben előzetes bejelentkeZéssel december végéig várják az iskolai és egyéb csoportokat, egyéni érdeklődőket.

Kiemelt képünkön: Bajzik Zsolt levéltáros kalauzolta a gimnazistákat a Trianon-kiállításon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában