Frissen Vasból

2021.10.14. 11:30

Szakmák egy helyen – Diákoknak, felnőtteknek: képzési kiállítás Oladon (fotók)

A Vas Megyei Kormányhivatal pályaválasztási és képzési kiállítást rendezett az általános iskolák tanulóinak, a pályaválasztás előtt álló diákoknak, valamint a pályakorrekcióra készülő felnőtteknek.

Merklin Tímea

20211013 Képzésivásár, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A kiállítás szerdán nyílt a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Technikumban, és csütörtökön is várja az érdeklődőket, akik itt megismerhetik az iskolákat, az oktatott szakmákat.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott kiemelte: ezen a fórumon a tanulási lehetőségekről konzultálhat a gyermek, a szülő, az intézmény; hogy egy gyerek képességei megfelelőek-e a saját elvárásai­nak, vagy itt szembesül azzal, hogy a szándékai nem biztos, hogy megalapozottak a képzőintézmény által nyújtott információk tükrében. A szülőnek a gyerekkel közösen megalapozott döntést kell hozni a jövőről, ami nem zsákutcát, hanem fejlődési lehetőséget nyújt számára.

Sümegi Tamás, a Savaria SZKI igazgatója, Harangozó Bertalan, Rodler Tamás, Szentgyörgyvári Róbert Fotó: Cseh Gábor

Rodler Tamás, a foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztály vezetője a kiállítás főszervezőjeként elmondta: Vas megye valamennyi középiskoláját meghívták kiállítóként, és az összes általános iskolát értesítették már augusztusban, hogy lesz ez a rendezvény, és tájékoztatták őket, hogy regisztrálniuk kell a részvételhez, ez új volt a szervezésben.

– A vírushelyzet miatt próbáltuk szabályozni az egyszerre jelen lévő tömeget. 2200 diákot regisztráltak a kiállításra, egy-egy napra fele-fele arányban – tájékoztatott a főosztályvezető, aki megjegyezte: csak az iskolai osztályoknak kellett előre jelezni a létszámokat, az egyéni látogatóknak nem. Szintén a Covid-helyzet miatt elmaradtak a szokásos kísérőrendezvények (szakmai nap, szórakoztató produkciók).

A kiállításon minden szakmát szeretnének népszerűsíteni. Szentgyörgyvári Róbert, a Vas Megyei Szakképzési Centrum kancellárja azt hangsúlyozta, hogy a szakképzésbe irányított gyerekeknek örül legjobban, de tudja, hogy vannak helyzetek, amikor a gimnázium a legjobb megoldás.

A kiállítók között van a VMSZC Savaria Technikum, amelynek standjánál tegnap egy végzett növendék, Horváth Balázs beszélt a képzésekről: ő négy évig tanult itt rendvédelmet és önvédelmet, ami jó alapot adott a pályájához: édesapja nyomdokaiba lépve rendőr lett. Ma már a körmendi rendvédelmi technikumban tanít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában