Frissen Vasból

2021.11.02. 11:30

A kegyelet fényei – Gyertyák, virágok szeretteink emlékére – fotók

A Jáki úti temetőben egész nap nagy volt a forgalom, de a hosszú hétvégének köszönhetően az idén mintha jobban eloszlott volna a temetőbe látogatók tömege.

Gyöngyössy Péter

20211101 Mindenszentek a Jáki úti temetőben, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Hétfő délután a szinte szeptember eleji langyos napsütéses időben minden fennakadás nélkül el lehetett jutni a temetőbe. Este kissé nagyobb volt a forgalom, de akkor sem kellett kocsisorokban araszolni. Bár az idén is megvolt a készültség ahhoz, hogy elkerüljék a dugókat. Most is egyirányúsították a temető környéki utcákat, és rendőrök, polgárőrök segítették a közlekedőket.

 

 

Vannak, akik világosban szeretnek temetőt látogatni, amikor jól látszanak a virágos, koszorús díszbe öltözött sírok. Másoknak a gyertyagyújtáshoz hozzátartozik az este, mert a sok ezer mécses ilyenkor látszik igazán. Bár nagy a forgalom ilyenkor, valahogyan mindenkit áthat az emlékezés hangulata. Ilyenkor mindenki a szeretteire gondol. Hirtelen dédunoka, unoka és gyermek lesz mindenkiből. Koszorút, virágot hoz, gyertyát gyújt. Babakocsit toló fiatal párok, nagy családok nyüzsgő kisgyerekekkel, idősek egyedül, botra támaszkodva vagy tolókocsiban.

Hétfőn 17 órakor kezdődött a Jáki úti temetőben, a ravatalozó előtt Szombathely város és a Vas Megyei Temetkezési Kft. közös irodalmi műsora. „Szeretnélek még egyszer látni / A kertben, ott a fák alatt (…) Szeretnélek még egyszer látni, / Midőn úgy várod jöttömet” – hangzott a szavalat. Sokan belehallgattak a műsorba. Az emlékműsort a történelmi egyházak képviselőinek közreműködésével ökumenikus szertartás követte. A közös imát a megemlékezés mécseseinek elhelyezése zárta.

Kiemelt képünkön: Mécseseket gyújtanak a ravatalozó előtt az emlékezők a Jáki úti temetőben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában