Frissen Vasból

2021.11.02. 15:30

Agyagból gyúrva, sodorva simogatva – Zöldségtároló edények készültek Szombathelyen

Kerámia workshop címmel szerveztek műhelyfoglalkozást a Sportházban. A program egy új sorozat első alkalma volt, melyen Udvardy Balázs jáki fazekas segítségével ismerkedtek a résztvevők az agyagformázás mesterségbeli fogásaival.

Gyöngyössy Péter

20211030 Fazekas workshop, Udvardi Balázs, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Hogyan lesz egy maréknyi puha agyagból szilárd, tartós hagyma- és zöldségtároló edény? Aki kíváncsi volt, az szombat délután a Sportházban saját maga kereshette meg a választ, miközben pár óra alatt kipróbálhatta a fazekasmesterség fogásait. A ma általánosan alkalmazott korongozásos technikánál jóval régebbi, ősibb módszerrel készültek az alkotások.

Először az alját formázták meg az edénynek, aztán hurkákat sodortak, melyeket csigavonalszerűen egymásra ragasztottak. Aztán a szépen összesimogatták a rétegeket, amíg kialakult az edény. Udvardy Balázs nagy türelemmel és szakértelemmel irányította a zömében felnőttekből álló nyolcfős csapatot. Geosits Judit, az Agora munkatársa elmondta, hogy a workshopok keretében különböző mesterségek hozzáértő szakembereinek irányításával lehet belekóstolni sokféle műfajba. November elején dalíró program lesz ismert dalszerzők zenészek közreműködésével.

Nagyapáti Krisztina mindig szerette volna kipróbálni az agyagformázást, valahogyan ez eddig kimaradt az életéből, ezért most élt a lehetőséggel, sőt elhozta a párját is. Jankovics Marcell, aki amúgy irodai munkát végez elmondta, igazi kikapcsolódás ez a nagy odafigyelést igénylő munka. Gönczöl Violetta Sopronból érkezett barátnőjével. Kisgyermeknevelőként dolgozik egy bölcsődében. Most a barátnője ötletére jöttek el hétvégi programként.

Kiemelt képünkön: Udvardy Balázs nagy türelemmel és szakértelemmel irányította a csapatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában