Frissen Vasból

2021.11.20. 11:30

Ünnepelt a 30 éves szombathelyi karitász – fotók

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén ünnepli újjászervezésének 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból tartottak jubileumi ünnepséget védőszentjének, Szent Erzsébetnek napján a szőllősi Jézus Szíve-templomban.

Merklin Tímea

20211119 Székely János megyés püspök, 30 éves a Szombathelyi Karitász, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A rendezvényen köszöntötték a középsős Brenner-óvodás Horváth Miklóskát, aki egy barcelonai műtét előtt áll, hogy önállóan tudjon mozogni, ezért adományokat gyűjtöttek számára. Dr. Székely János megyés püspök egy nagy doboz játékot adott neki ajándékba az egybegyűltek előtt, majd szentmisét tartott, mindazoknak a néhai munkatársaknak – köztük Győrvári Editnek is – felajánlva, akik a karitász munkájában szerepet vállaltak.

Köszönetet mondott azoknak, akik révén a harminc év „szeretetfolyamként” megvalósulhatott, külön az igazgatónőnek, Tuczainé Régvári Mariettának. Felidézte Szent Erzsébet életét, aki alig 24 évet élt, rengeteg szenvedésen átment, mégis boldog tudott lenni. A titka az volt, hogy tiszta szívvel, egyenes úton járt, gyerekként még a társaitól elnyert golyókat is visszaadta a játék végén. Négyévesen férjhez adták, idegenbe kellett mennie, az édesanyját megölték, a férje halála után pedig kidobták a kastélyból.

Szent Erzsébet nem keseredett meg mégsem soha, mert látta az élete igazi célját, imádságos ember volt, és ismerte az élet forrását. Pazarlóan osztotta a szeretetét, akinek lehetett, az árva gyerekek édesanyámnak hívták – mondta a szentmisén dr. Székely János. Kiemelte: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Vas és Zala megyében segíti a rászorulókat, és négyszáz megváltozott munkaképességű embernek ad munkát, közösséget, ahova tartozhat; és segíteni tudott a katasztrófák idején.

Az ünnepségen köszöntötték az idei Caritas Hungarica-­díjasokat, a harmincéves plébániai karitászcsoportokat, emléklapot kaptak a támogatók, és bemutatták a jószolgálati szervezet harminc évét feldolgozó kiadványt. Kiss László körmendi plébános úgy fogalmazott: ez a könyv a „bolondokról” szól, akik nem napi nyolc órában dolgoznak, hanem addig, ameddig kell. Ha meg kell rakni egy kamiont, azt meg kell rakni; ha ünnepnapon kell hűtőt vagy mosógépet szerezni, megszerzik. Szokás mondani, hogy „egy bolond százat csinál”, a karitász esetében nyolcszázról van szó: két megyében nyolcvan plébániai csoportban dolgoznak, és szívből adják az idejüket, erejüket a programokba.

Kiemelt képünkön: Hálaadó szentmisét celebrált dr. Székely János megyés püspök Szent Erzsébet napján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában