Vas megyei díj 2021 – A zene az ember lelkét finomítja

A Prima-díj Magyar zeneművészet kategóriájának vasi győztesét, prof. dr. Kalló Zsolt Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművészt mutatjuk be olvasóinknak.

VN

Győrben született, hatévesen kezdett hegedűt tanulni. 1985-ben felvették a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára. 1988–89- ben tanulmányait megszakítva a salzburgi Mozarteum hallgatója és tagja a Végh Sándor vezette Camerata Academicának, melylyel a világ rangos koncerttermeiben fellépett. 1990-ben szerezte kitüntetéses hegedűművész-diplomáját. A Sonora Hungarica kamarazenekar és a Dohnányi Ernő szimfonikus zenekar koncertmestere volt 1991-ig. 1992-től a Capella Savaria koncertmestere, 1999 óta művészeti vezetője és a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára.

 

Több mint harminc éve foglalkozik barokkhegedüléssel. Számos kamarazenekar koncertmestereként hangversenyezett. A Capella Savaria vezetőjeként, a Trio Antiqua és az Authentic Quartet alapítójaként koncert- és CD-felvételek tükrözik a historikus előadásmód iránti elhivatottságát. Meggyőződése, hogy a historikus hangszeren elsajátított játékstílus előnyére válik a modern hegedűsnek is. Koncertezett a világ sok pontján, szólistaként fellépett a Concerto Budapest, a Dohnányi, a Győri, a Szombathelyi, a Pannon és a Duna Szimfonikusokkal és kamarazenekarokkal. 2005-től a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának tanára. 2010-ben DLA doktori fokozatot kapott, 2018-ban habilitált Budapesten a Zeneakadémián. 2020-tól egyetemi tanárrá nevezték ki. Vallja: a zene érzékenyebbé tesz, az emberi lelket finomítja.

Kiemelt képünkön: Kalló Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában