Fegyveres támadás

2022.01.17. 17:14

A szentpéterfai incidens világossá teszi, hogy az embercsempészek szintet léptek

Az Ausztriából érkező hírek szerint visszamenekült Magyarországra az az embercsempész, aki rálőtt az osztrák katonákra, és az ország belseje felé menekült. A lövöldöző bűntársát és a migránsokat, akiket át akartak csempészni, az osztrák hatóságok elfogták, a szökevényt a magyar hatóságok keresik nagy erőkkel.

Osztrák katona a Pinka folyón átívelő határhídon. Itt tört át ma az embercsempész autójával Magyarország felől

Az esemény előzménye, hogy hétfőn délelőtt egy csempész áttört a Magyarországról Eberau felé vezető határátkelőn (Güssing járás, Burgenland), és tüzet nyitott a határt védő katonákra. A lövésektől senki nem sérült meg, a sorompó áttörésekor egy határvédő azonban sérüléseket szenvedett. A csempészt és egy feltételezett bűntársát letartóztatták - írja a magyarnemzet.hu.

Amikor hétfőn Eberau határátkelőhelyen a katonák megpróbálták megállítani egy Magyarországról érkező dobozos kisteherautó sofőrjét, drámai jelenetek követték egymást: a busz sofőrje filmes manőverrel kikerülte a katonák uralmát és áttört a sorompón. Egy katona könnyebben megsérült. A csempész menekülésekor először egy szántóföldre hajtott, majd több migránssal együtt kiugrott a járműből – írja az Exxpress osztrák hírportál.

 

„Az embercsempész Magyarország felé meneküléskor lőtt a katonáinkra”– írta a Twitteren Michael Bauer ezredes.

 

„A mai incidens világossá teszi, hogy az embercsempészek szintet léptek, és az általuk elkövetett bűncselekmények új dimenziókat értek el. Örülök, hogy a bevetett katonák sértetlenül maradtak a lövésváltásban.”

 

 

 

– nyilatkozta a védelmi miniszter, akinek a szavait az Exxpress című osztrák hírportál idézte.

Monyorókerék a magyar területen található Szentpéterfával szemben, a Pinka folyó jobb oldalán terül el.

 

A szövetségi hadsereg osztrák határokon állomásozó katonái jól felszereltek, és golyóálló mellényekkel vannak felszerelve egy ilyen esethez az osztrák határok nagy veszélye miatt. Ezeknek bizonyítaniuk kellett volna a mai incidensben.

 

 

 

Emlékezetes, hogy idén Magyarországon eddig két esetben kellett fegyvert használni a határvédők életére törő embercsempészek ellen. Mint ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, egy embercsempész akarta elgázolni a katonai járőrt szombaton Ruzsa térségében. A honvédek kilőtték a gépjármű abroncsait, így fogva el a támadót és a csempészett migránsokat. Január 6-án pedig a harkai határátkelő közelében ellenőrizték a rendőrök egy litván rendszámú személygépkocsi litván utasait. Felmerült, hogy a jármű embercsempész előfutó autójaként érkezett a határátkelőhöz, ezért riasztották a közelben lévő rendőri egységeket. Kisvártatva a Harka belterületén mozgó ellenőrzést végző járőrök észleltek egy nagy sebességgel a határ felé tartó furgont, amelynek érkezésére figyelmeztették az ott intézkedő kollégákat. 

 

Az egyik rendőr az úttestre kilépve – szabályos rendőri jelzést alkalmazva – megpróbálta megállásra késztetni a nagy sebességgel közeledő kisteherautót, azonban annak vezetője a járművet az egyenruhás felé kormányozva még jobban felgyorsított.

 

A rendőr még idejében el tudott ugrani a közeledő autó elől. Járőrtársa a kollégája testi épségét veszélyeztető manővert észlelve szolgálati fegyverével több lövést adott le, hogy a furgont irányváltoztatásra kényszerítse, mielőtt neki is el kellett ugrania. A kisteherautó sofőrje áthajtott Ausztriába, ahol azonban néhány száz métert megtéve járműve üzemképtelenné vált. Az időközben a helyszínre érkező osztrák rendőrök elfogták a magyar rendszámú gépkocsit vezető egyiptomi férfit és az elsődleges információk szerint harminc fő – ismeretlen állampolgárságú – utasát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában