8. VAS-FILM

2022.04.25. 09:26

Színes fesztivál volt Vépen sokféle műfajjal és minőséggel - fotók

Öt kategóriában ítélt oda díjakat a zsűri a 18. Vas-Film – Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválon.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Meglepetés-film és könyvbemutató pénteken, 56 alkotás, 805 percnyi film a vásznon szombaton és vasárnap több blokkban. Az alkotókat segítő értékelések, interaktivitás, torta a nagykorúvá válási ünnepen, közös ebédek és díjak öt kategóriában – ez a 18. VAS-FILM gyorsmérlege.

Az idén kettő és félnapos filmünnepen 39 versenykategóriába és 17 információs blokkba került alkotást nézett végig a zsűri és néhány filmfanatikus, köztük dokumentumfilmeket, filmetűdöket, kisjátékfilmeket és animációs filmeket is. Kezdjük rendhagyó módon az eredményekkel. Műhelydíjat kapott a Szombathelyi Speciális Filmes Csoport, a Góri Filmkészítő Műhely és a Jurisich Filmműhely. Különdíjas Farkas Bianka: Blikkzűr; Kvalla Gábor Balázs: Légből kapott világ; Mike Horváth: ZoZo kalandja és Németh Anna: Elhagyomány című alkotása. A legjobb kisjátékfilmnek a Kiss Xavér-Nagy Dániel alkotta Félmillió szempárt ítélte a zsűri; a Legjobb dokumentumfilm Farkas Péter: Élet/út-ja lett; a fődíj pedig Szabó Attila: Lucy című hétperces stop motion technikával készült alkotása arról, hogy „internetes vásárláskor érdemes mindig odafigyelni, különben váratlan események érhetik a felhasználót”.

Mindkét nap valódi műhelymunka folyt: a Kovács Kata filmkritikus, a Filmvilág szerzője; Németh Gabriella drámapedagógus, színjátékos; Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, író, a PTE Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok tanszékének vezetője és Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke alkotta zsűri nem mérte szűken a dicséretet, de az építő kritikát sem. Különösen izgalmas volt hallgatni a délutáni versenyfilmekről megfogalmazott véleményeket szombat este az alkotók jelenlétében egyebek mellett a jó koncepcióról, vágásokról, tempóról, narrációról, műfaji hatáskeltésről, önreflektív pillanatokról és vizuális ötletekről.

– Hihetetlenül színes volt a felhozatal, sokféle műfajt láttunk és nagyok a különbségek, ami a filmkészítők hátterét és az alkotások minőségét illeti. Nem könnyítette meg a dolgunkat az értékelésnél, hogy egy platformon kellett kezelnünk az összes versenyfilmet, hiszen ugyanabban a kategóriában vetítették őket. Amikor véleményt mondtunk, arra koncentráltunk, hogy az adott alkotót, legyen az amatőr filmes új generáció képviselője vagy komoly infrastruktúrával rendelkező filmes, mi viszi előre, mire van szüksége – hallottuk Lichter Pétertől. A zsűri elnöke általános jó tanácsként megfogalmazta még: akinek ösztönös tehetsége van és kedvet érez a filmezéshez, az csinálja, folytassa, amibe belefogott. Fontos, hogy használják ki a VAS-FILM-hez hasonló alkalmakat, tanuljanak egymástól is. – Rengeteg hátráltató tényező, visszahúzó erő van, ami a személyből, a bizonytalanságából, a külső véleményekből, negatív kritikákból is fakadhat. Ezeken túl kell lépni és figyelni, hogy a szikra, a vágy, ami belülről hajtja az embert, ne vesszen el.

 

Meskó Krisztián nevelte – szervezte, alakította, terelgette – az idén nagykorúvá lett „gyereket”, Táplánszentkereszt után Vép öt éve vált a 18 éve szárba szökkent fesztivál gazdájává. – A húszas éveimben jártam, amikor elkezdődött a VAS-FILM és végigkísérte a szakmai pályámat. A célját, hogy legyen a vasi filmes alkotóknak találkozóhelye, most is betölti, sőt országossá alakult, az amatőrből pedig függetlenfilm-szemlévé váltunk. A technikai fejlődés is tetten érhető, azzal pedig, hogy Vép befogadta és támogatja a fesztivált, ismét bővültek a lehetőségeink. Az alapvetéseken a következőkben sem akarunk változtatni, tervezzük viszont egy díj alapítását, még nagyobb rangot adva a találkozónak.

A fesztivál látogatóit szombaton Kovács Péter, Vép polgármestere is köszöntötte. Mint mondta, az, hogy a mozgókép-ünnep megérte a 18. alkalmat, köszönhető kitalálójának és azoknak, akik alkotóként neveznek évről évre. Filmrajongó lévén péntektől vasárnapig szinte végig jelen volt a vetítéseken.

Verhetetlen páros címmel írt könyvet Bud Spencer és Terence Hill közös filmes pályájáról Király Levente. A VAS-FILM felvezetéseként péntek este a közmédiában dolgozó szerzővel beszélgetett Meskó Krisztián. Egyebek mellett arról, hogy míg Magyarországon hatalmas népszerűségre tett szert a sportolóból színésszé lett Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer, addig Olaszországban filmes párjával együtt máig B-kategóriás, másodvonalbeli művészekként kezelik őket. – Az igazságosztó Bud Spencer filmjein nőttem fel. Már gyermekként rengeteg mosolyt csalt az arcomra. Mindenki ismeri őt mint színészt, de talán kevesebben mint embert – fogalmazta meg Király Levente. Aztán a nápolyi születésű Bud Spencer sokoldalúságát ecsetelte: úszó és vízilabdázó múltját, feltaláló énjét, azt, hogy UNICEF-nagykövet volt és egyetemi tanár, játszott orgonán, zongorán, trombitán, gitáron, hat nyelven beszélt, 120 filmben szerepelt és megannyi dolgot kipróbált az életében. Hitvallását is szóba hozta, mi szerint földi létünk, ha értelmesen töltjük, sok mindenre elegendő. És életfilozófiáját: „Futtetenne, azaz Fütyülj rá! Legyints rá! 

A közönségnek meglepetés Bud Spencer-filmet hozott, ami három évvel a színész halála után készült, 90. születésnapja apropóján – Király Levente a mozgóképpel és a könyvvel tisztelgett „ a legendás pofonosztó” emléke előtt. A könyvben pályatársak, köztük színészek, rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók kaszkadőrök, látvány- és jelmeztervezők, zeneszerzők mesélik el személyes élményeiket a sztárpárosról. A több fesztiváldíjat nyert Piedone nyomában című film rendezőjeként pedig Király Levente 2019-ben megkapta az egyik legrangosabb állami kitüntetést, a San Gennaro-díjat Olaszországban.

A VAS-FILM-re visszakanyarodva: kíváncsian várjuk jövő április 22-23-án a folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában