Költözés

2022.06.24. 09:00

Új helyszínen várja a legkisebbeket és családjaikat a Korai Fejlesztő Központ - fotók

Új helyszínen várja a legkisebbeket és családjaikat a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szombathelyi Tagintézményének Korai Fejlesztő Központja. Az átadón szakmai előadásra és kerekasztal-beszélgetésre is várták a vendégeket.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

A Berzsenyi tér 2. szám alá, a II. emeletre költözött a Korai Fejlesztő Központ, munkatársai most lakják be a helyet. Köszöntőjében Fodor István, a fenntartó Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott: egy meglehetősen nehézkes állapotból jobb és szebb körülmények közé tudták átvinni a korai fejlesztő részleget, kapcsolódva a már jó ideje a Berzsenyi téren működő szakszolgálati feladatokhoz. Szakály Gerda, a szakszolgálat főigazgatója a központban folyó szakmai munkát mutatta be. – Tevékenységünk a kora gyermekkori intervenciós folyamat része, mely szakmaközi együttműködést igényel az év minden napján. 

A hozzánk kerülő gyermekek útja orvosi vizsgálattal indul, ott születik diagnózis, vagy a védőnői hálózat szűri ki, hogy fejlődési elmaradásuk van. Erre tud rácsatlakozni a Korai Fejlesztő Központ a komplex fejlesztő és preventív munkával. Mint mondta, nemcsak a gyermekeket, hanem családjaikat és az őket segítő szakembereket is tudják támogatni. – Jól beleillik a korai fejlesztés a szakszolgálati feladatellátásba, abba, hogy születéstől 18 vagy akár 23 éves korukig segítjük a hozzánk fordulókat olyan speciális ellátásokkal, mint a nevelési tanácsadás, a logopédiai ellátás, a gyógytestnevelés és a pályaválasztás, tehetséggondozás is, amelyeket máshol térítésmentesen nem tudnak igénybe venni.

 

Beszélt arról is, hogy sok ember összefogásának eredménye a költözés, amire szükség volt, hiszen kinőtték a régi helyet – a Korai Fejlesztő Központ és a Micimackó Óvoda ellátási területe és a gyermekek száma is folyamatosan nő. Baj van, ha csend van? címmel a beszédfejlődés késésének típusairól, okairól, tüneteiről, felismeréséről és kezelési módjairól beszélt Juhászné Papp Anna gyógypedagógus, logopédus és Hegedüs Vivien gyógypedagógus, logopédus. A szakemberek betekintést adtak a beszédindító logopédiai terápia módszereibe. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában