Átadó

2022.12.01. 18:14

Ünnep a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központban - Mérföldkőhöz érkezett a korszerűsítés

Mérföldkőhöz érkezett a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ bővítése, korszerűsítése: a középsúlyos-, súlyos-, illetve halmozottan fogyatékkal élő lakók otthonra leltek a közel ezer négyzetméter alapterületű ápoló-gondozó részlegen, a korábbi hajléktalanok otthona lakói pedig beköltöztek a teljesen átalakított és felújított épületszárnyba. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Istentisztelettel kezdődött a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ ünnepélyes átadója csütörtök délután, amelyen a kormányhivatal, a város, az egyház, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, és a beruházást több ízben támogató Falco Zrt. képviselői is jelen voltak.  

Korábban lapunk is beszámolt róla, a forgácslapgyártó vállalat mintegy 750 millió forintért megvásárolta az önkormányzattól a Kolozsvár utcai hajléktalanotthon, illetve az egykori sporttelep területét. Ebből 550 millió forintot a város a Johanneum épületének bővítésére fordíthatott. Az önkormányzat egyúttal megállapodott a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központtal, hogy átadja számukra a szociális szolgáltatások egy részét. Később kiderült, további források bevonására lesz szükség, ekkor a forgácslapgyártó vállalat bejelentette: az alapítványon keresztül 70 millió forinttal és további 15 millió forintnyi tárgyi jellegű adománnyal támogatja a beruházást. 

 

Szabó Miklós intézményigazgató emlékeztetett: az építési munkálatok 2021 novembere óta zajlanak. Az első ütemben a már az intézményben élő 50 fő fogyatékkal élő lakók számára új, modern, tágas épületszárnyat alakítottak. A beruházás második fázisában teljesen felújítottak egy épületszárnyat, ide költöztek be szeptember elsején a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. által korábban működtetett hajléktalanok otthona szakosított szociális ellátásában részesülő lakók.  – Ha belenézünk a lakók szemébe, kiderül, mit jelent számukra ez a beruházás – fogalmazott Szabó Miklós, aki szólt arról is: mára a város legnagyobb szociális szolgáltatói lettek.  

Dr. Nemény András polgármester köszöntőjében az összefogás mintapéldájának nevezte a beruházást, méltatta a vállalat szolidaritását és kihangsúlyozta: a fejlesztéssel minőségi idősellátást sikerült megvalósítani Szombathelyen. Kovács Tamás, a Falco Zrt. marketing vezetője köszönetet mondott azért, hogy az akadályok ellenére elkészült a beruházás. – A hittel át lehet lendülni a problémákon – fogalmazott. A beruházás harmadik üteme, egy épületszárny átalakítása, jelenleg is zajlik, ide költözik majd a Pozsony utcai idős otthon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában