Körkép

2023.01.10. 17:37

Támogatás a hentesüzleteknek - Vas vármegyei érintettekkel beszélgettünk

A kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket országszerte. Megkerestünk néhány vasi üzletet, hogy megtudjuk, mit szólnak a támogatáshoz.

Bege Botond

Jelentős áremelkedés jöhet: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús (illusztráció) Desits Zoltán, a Desits Hús tulajdonosa. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A támogatást hétfőn jelentette be Nagy István agrárminiszter, eszerint a kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a hentesüzleteket.

Az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

A sárvári székhelyű Kráter húsfeldolgozó igazgatója, Németh György lapunk megkeresésére elmondta, mivel a bejelentés még eléggé friss, ezért sok információt még ők sem tudnak a támogatás mikéntjére vonatkozóan, de mindenképp szeretnének pályázni. A vármegyeszinten öt bolttal rendelkező vállalat számára is jól jönne a támogatás, leginkább a gépek korszerűsítésére és az eszközök energiagazdaságosabbá tételére fordítanák a pénzt. A cégnek van üzlete Szombathelyen, Körmenden, Sárváron, Celldömölkön és egy mozgó bolttal is állnak a vásárlók szolgálatára. Leginkább a sárvári boltnál jönne jól a támogatás, de a többi üzlet esetében is lehetne fejleszteni, meg persze a kiadások kompenzálásánál is jól jönne a támogatás.

A bejelentés szerint a boltok kapják meg a támogatást, de kérdés, hogy például a piacokon jelenlévő árusítók részesülhetnek-e a pénzből. A rábapatyi Desits Zoltán, aki családi gazdaságot vezet, elmondta: számukra is jó lenne, ha jutna a támogatásból, de ezt még ők sem tudják pontosan, de valószínűsíti, hogy mivel ők a piacokon vannak jelen, és nem rendelkeznek árusító létesítménnyel, nem fognak tudni jelentkezni a támogatásért.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei igazgatóságának igazgatójától, Czotter Ferenctől megtudtuk, még ők sem tudnak többet, mint amit hétfőn jelentettek be, várhatóan az elkövetkező hetekben lesznek bővebb információk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában