Egy évszázad

2023.02.11. 19:40

A szomoróci haranglábnál gyűltek össze az emlékezők Kercaszomoron

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

A legbátrabb falu ünnepét tartották meg szombaton Kercaszomoron. A település egyik részét, Szomorócot ugyanis az első világháború után a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz csatolták mintegy 18 hónapra. A lakosság harcolta ki a visszatérést 101 évvel ezelőtt. Erre és a szomoróci harangláb újraöntött harangja felszentelésének centenáriumára emlékeztek a településen szombaton délután.  

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött a kercai református templomban, majd a település emblematikus építményénél, a szomoróci haranglábnál gyűltek össze az emlékezők. Elsőként Kapornaky Sándor polgármester mondott beszédet felidézve a múlt eseményeit. - Közel 103 éve, 1920. augusztus elsején futtatták meg eleink a betolakodó területrablókat. 101 éve, 1922. február 9-én térhetett vissza Szomoróc Magyarországhoz, 100 éve, 1923. február 9-én pedig ércbe öntötték felszabadulásuk örömét a helyiek - ahogy azt Soós Kálmán is megfogalmazta Tántoríthatatlan bátorsággal című könyvében - mondta a polgármester, majd arra is kitért, hogy a szomoróciak minden nehézség ellenére megőrizték az utókornak a harangjuk palástján lévő feliratot: A jugoszláv uralom alóli felszabadulás emlékére szerezte Szomoróc község lakossága 1922. évben.

Fotós: © Szendi Péter

Évtizedeken keresztül ez a tárgyi emlék utalt a dicső múltra. A harang újraöntésére széleskörű gyűjtést szerveztek, a dinárban és koronában adakozók névsorát Papp Sándor naplója őrizte meg. A harangot Seltenhofer műhelyében, Sopronban, a hűség városában öntették újra, ezzel is kapcsolódva a bátrak és hűségesek nem túl népes táborához. A harangot Sopronból vasúton szállították Dávidházáig, onnan lovaskocsival vitték a helyszínre és 1923-ban szentelték fel.

-Nekünk, kései, de talán nem megkésett utódoknak gondoskodnunk kell az emlékezésről, identitásképző múltunk fönnmaradásáról. A szomoróci harangláb egyszerre szakrális és közösségi tér, amely a folytonosságot jelképezi több, mint egy évszázada - zárta szavait a polgármester.  

A megközelítőleg 37 ezer koronába került harang adakozásból készült el, rengeteg helyi ajánlott pénzbeli hozzájárulást. Az adakozók névsorát - dédapja, Papp Sándor naplója nyomán - Pongrácz Mónika olvasta fel az ünnepségen. 

A záró részben koszorúzásra került sor: koszorút helyezett el a haranglábnál Alsómarác község Magyar Nemzeti Önigazgatási Közössége, Hodos és Lovászi község önkormányzata, a Kerka-völgye Baráti Kör, a Fortissimi Alapítvány és Kercaszomor önkormányzata. 

Az ünnepségen jelen volt Dóka Ferenc plébános és Ozsváth Imre református lelkész. 

A megemlékezést Kercaszomor Község Önkormányzata, a Kercaszomori Református Egyházközség, valamint a Fortissimi Alapítvány szervezte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában